maanantai 11. heinäkuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 44. Stam1na - Merestä maalle (2006)

 


Vähävaraisena opiskelijana kuuntelin tätä albumia Lenco-merkkisestä mp3-soittimesta, johon ei edes mahtunut koko levy kerralla. Nuo matkat kouluun ja takaisin olivat kuitenkin varsin mukavia. Soittimen akkukin kesti tuon 10 minuutin matkan lähes joka kerta.

Uudet kymmenen käskyä oli soitannollisesti isku oikeaan hermoon. Devin Townsend oli juuri kovinta maan päällä, kunnes tulee joku ja tekee sen täysin oikeaan aikaan suomeksi. Stam1nan lyriikat ovat samasta puusta, paljon asiaa huonolla huumorilla väritettynä.

Merestä Maalle -biisin soutavassa kompissa voi nähdä evoluution silmissään. Sävellyksellisesti ja sanoituksellisesti se on Stam1nan onnistuneimpia kappaleita. Evoluutio ei ihan perinteisin sanoituksen aihe ole, mutta Stam1nan tapauksessa se sopii kuvioon. Sanoilla on varmasti kaksoismerkityksiä ties kuinka paljon, josta syystä Hyrdeä pidetään varmaan älykkönä. Tosiasiassa noita mystisiä voi kuka vaan kirjoitella. Nerokasta tässä on sanojen istuminen biisin meininkiin, joka kyllä on kohdillaan.

Tätä kuunnellaan työmatkalla. Mieluiten pyörällä kuljettavalla. Tällä nousee mukavasti adrenaliini ennen ankeita työtehtäviä. Vaihtoehtoisesti ennen juoksukilpailua. Samasta syystä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti