tiistai 19. toukokuuta 2020

Toomion TOP200-biisit: 153. The Smashing Pumpkins - Tonight, tonight



Smashing Pumpkins oli bändi, joka oli teini-iässäni lähes koko ajan jollain tavalla pinnalla. Ei bändiin suuntaan silloin sen suurempia kummarruksia tullut tehtyä, mutta moni kappale jäi väkisinkin mielen sopukoihin. Vasta tuolla 3-kymppisenä näihin tuli ajatuksella palattua ja sehän palkitsi monella tapaa. On Billy Corgan outoudestaan huolimatta sellainen säveltäjä, että harvalla sellaista tajua on.

Tonight, tonight vilisi videona kymmeniä kertoja silmien ohi. Video oli varmasti tehty Georges Mélièsin Matka Kuuhun -elokuvaa mukaillen. Se muuten on tehty jo 1902! 

Musiikillisesti siitä on jäänyt mieleen mieletön jousisovitus ja virveliniskut. Kappale tehtiin Siamese Dreamin kiertueen ollessa vielä käynnissä. Se nauhoitettiin pikkukiireessä ja raakana ideana kiertueen keskellä. Toisessa päässä kappaleen tekokaarta oltiin jo niin vahvasti menossa, että Chigacon sinfoniaorkesteri soitti sen jousia. Tätä tapahtumaa Billy Corgan on itse pitänyt yhtenä musiikillisesti jännittävämpänä kokemuksenaan. Itse julkaisu tapahtui vuonna 1995 Mellon Collie and the Infinite Sadnessilla. 

Sanojen on bändin toimesta sanottu olevan kunnianosoitus Cheap Trickille, mutta toimivat ne miten vain.

Smashing Pumpkins on omiin soittohommiin vaikuttanut vaivihkaa, sillä jälkikäteen juuri nuo jousisovitukset kuuluvat (paljon kälysempinä tosin) myös omissa sävellyksissä.

Ajaton kappale ja hieno sellainen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti