torstai 1. lokakuuta 2015

Toomion TOP100 - Puolivälin krouvi

Vankkurit on pysäytetty Toomion TOP100-listan puolen välin krouviin. Käydään vähän läpi mitä on koettu ensimmäisen 50 levyn aikana. Samalla voimme toki pyytää baarimikolta huurteisen.

Aikaa on mennyt noin yhdeksän kuukautta. Saman verranhan koko Ausculto on pystyssä ollut. Kunkin jäsenen töistä johtuen on välillä pidempiäkin taukoja. Mutta sellaista tämä on. Auscultoa perustettaessa alleviivattuna oli sana paineettomasti. Sillä äkkiä menee tästä purkasta maku, jos joutuu pakolla työstämään.

Seuraajiemme määrä Facebookissa on vakiintunut vajaaseen pariin sataan, joista aktiiveja on noin puolet. (Enemmänkin voisi olla, joten sivustomme suosittelua ei lueta rikkeeksi.) Lukijoita Ausculto.comilla on ympäri maailmaa. Loogisesti suurin osa Suomesta, mutta seuraavina tulevat USA, Venäjä ja Brasilia. Sivun artikkelin lukee suunnilleen 80 tyyppiä, mutta sivuilla käytetty aika on keskimäärin kolme minuuttia, mikä on paljon! Tottahan se on kiva, että seuraajien määrä kasvaa, mutta kyllähän tätä tehdään enemmän oman harrastaneisuuden takia. Jos postauksemme saa yhden tykkäyksen Facebookissa, on päivän tehtävä tavallaan suoritettu.

Toomion listalta on toivottu syvempää analyysia. Olen siihen vastannut, että analyysin määrä kasvaa kärjen lähestyessä. Ja lupaus pyritään pitämään. Sillä Toomion TOP50-albumit ovat todella tärkeitä minulle itselleni. Osaa niistä olen kuunnellut käytännössä koko elämäni. TOP50:ssä on vielä paikkoja, jossa en järjestyksestä täysin varma ole. TOP10:n lähestyminen jopa hirvittää hiukan. Kuitenkin uskon, että albumi joka tällä hetkellä kärjessä lymyilee, on ykkönen myös lopuksi. Sitä on vaikea albumikokonaisuutena ohittaa.

On selvää, että klassikot kuten Metallicat ja Offspringit saavat tykkäyksiä. Suurin osa tuntee ne. Mutta jos haluaisimme vain tykkäyksiä, niin tekisimme samanlaisen listan kuin ne miljoona netistä löytyvää mainstream-listaa. Sieltä tulee mitä tulee. Olen silti melko varma siitä, että näissä tulevissa albumeissa on jotain sellaista, mistä jokainen voisi saada irti jotain. Genreistä ja mieltymyksistä huolimatta.

Pientä faktaa albumeista 100-51.

Genreissä on muutakin kuin mättöä. Jaetaanpa ensin karkeasti. Metalliksi luokiteltavia on melkein puolet. Kuten rock-musiikkiakin. Loppu on kaikkea muuta. Juu-u, olen sähkökitaramusiikin ystävä.

Tarkemmalla jaolla katsastettuna huomataankin se, kuinka suuri osa albumeista sisältää progressiivisia mausteita. Tämä ei soittelijaksi itseään tituleeraavalle ole kovinkaan harvinaista. Mutta alagenrejäpä paljastuikin koko liuta. Voisin siis pitää itseäni musiikin suhteen kaikkiruokaisena. Käsi ylös ne, joiden TOP100-listalta löytyy kantri- ja death metal albumeita?

En ole varsinainen Suomi-popin ystävä, mutta suomalaisia albumeita on kuitenkin aika monta. Suurin osa albumeista on laulettu englanniksi. Jokunen on myös suomeksi ja yksi ruotsiksi. Muutama on instrumentaalituotos.

Usein juuri niistä albumeista tahtoo tulla parhaita, joita ehtii kuuntelemaan eniten tai joiden ilmestymisen aikaan on tapahtunut elämässä jotain merkittävää. Itselläni suurinta murroksen vaihetta on ollut tuo elo parikymppisestä kolmekymppiseksi. Silloin oli myös riittävästi aikaa ja rahaa musiikin kuunteluun. Ensimmäisen kymmenen elinvuoden ajalta ei monta levyä tule ja syntymää ennen tehdyistä vielä vähemmän. Mutta sieltä tulevissa pitääkin sitten olla jo tietynlaista magiaa.


Ja millainen se lista siis olikaan?

  1. Queen A Kind of Magic

  2. Metallica Master of puppets

  3. Stam1na Viimeinen Atlantis

  4. Rhapsody Dawn of Victory

  5. TesseracT One

  6. Devin Townsend Ki

  7. Rhapsody Symphony of the Enchanted Lands

  8. Yngwie Malmsteen Rising Force

  9. Opeth Pale Communion

  10. Kamchatka Bury Your Roots

  11. PMMP Veden Varaan

  12. Stam1na Raja

  13. 40 Watt Sun The Inside Room

  14. Juice Leskinen Pyromaani palaa rikospaikalle

  15. Pain of salvation Remedy Lane

  16. Fallujah The Flesh Prevails

  17. Omnium Gatherum New World Shadows

  18. Coldplay A Rush of Blood To The Head

  19. Queensrÿche Promised Land

  20. Stratovarius Episode

  21. Gojira The way of all flesh

  22. Eppu Normaali Studio Etana

  23. Massive Attack 100th Window

  24. Cynic Kindly Bent to Free Us

  25. Pekka Pohjola Visitation

  26. Radiohead The King of Limbs

  27. Faith No More Album of the Year

  28. Sara Kromi

  29. Yann Tiersen Infinity

  30. Anathema Weather Systems

  31. Zero 7 Simple Things

  32. Dream Theater Scenes from a memory

  33. Soilwork Figure Number Five

  34. Anssi Tikanmäki Maisemakuvia Suomesta / Finnish Landscapes

  35. Liekki Rajan Piirsin Taa

  36. Saor Aura

  37. Minus the Bear Planet of Ice

  38. Midlake The Courage of Others

  39. Blind Guardian Somewhere Far Beyond

  40. Kent Vapen och Ammution

  41. Adagio Underworld

  42. Pink Floyd Dark Side of the moon

  43. Queens of the Stone Age …Like Clockwork

  44. Planet X Moon Babies

  45. Roy Orbison Mystery Girl

  46. Mew …And the Glass Handed Kites

  47. Cynic Traced In Air

  48. Kolmas Nainen hyvää ja kaunista

  49. The Offspring Smash

  50. PMMP Kovemmat Kädet

Tällainen paketti oli ensimmäiset 50 albumia. Vankkurit ovat hetken tässä puolitien krouvilla. Sitten otetaan Jolly Jumper tallista ja jatketaan syvemmin kohti parempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti