keskiviikko 18. marraskuuta 2015

TOOMION TOP100: 44.Leprous - Tall Poppy Syndrome

Tuottaja: Jonas Kjellgren
Nauhoitettu: 2008
Julkaistu: 5.5.2009
Levy-yhtiö: Sensory Records

Levyn nimi tarkoittaa ilmiötä, missä erittäin lahjakkaita ihmisiä yleensä sorsitaan ja syrjitään. Korkeimmat kukat näyttävät virheiltä, koska kasvavat pisimmiksi, ne leikataan. En tiedä, yritetäänkö tällä viestiä bändin musiikillisesta talentista?

Bändi, jonka tuotanto on tullut tutuksi väärinpäin. Kuuntelin kaksi myöhempää levyä moneen kertaan, ennen kuin tajusin tällaisen debyytin olemassaolon. Ja kieltämättä tämäkin albumi on progressiivisen metallin kärkiteoksia. Tai olisi voinut olla. Ei se tuotannosta tai soitosta jää kiinni. Tuottajana on toiminut ruotsalainen metallimies Jonas Kjellgren, jolla on meriittejä niin soittajana, masteroijana kuin tuottajanakin. On jollain lailla uskomatonta, että tällainen albumi on äänitetty alle kolmessa viikossa. Toisaalta tällä soittotaidolla sen ei pitäisi olla vaikeaa, jos tekniikka muuten pelaa.

Laulajan ääni on uskomattoman puhdas. Silti siellä täällä on arpia bändin black metal-taustasta. Hehän soittavat Insahnin taustabändinä. Uudemmilla levyillä on vielä rohkeammin luotettu laulaja/kosketinsoittaja Einar Solbergin ääneen, mutta mies ei ujostele tälläkään levyllä.

”Levyssä ei ole mitään kuninkaallista tai pompöösiä vaan paremminkin jamesbondmaista eleganssia.”


Soitto kulkee, ja rytmityksiä on moneen makuun. Silti bändi kykenee säilyttämään jonkinlaisen arvokkuuden äänimaailmassaan. Siinä ei ole mitään kuninkaallista tai pompöösiä vaan paremminkin jamesbondmaista eleganssia. Itse en kaikilta osin välitä pianon käytöstä progressiivisessa metallissa. Tällä bändillä se pysyy järjellisissä mitoissa ja joskus jopa toimii. Myös rauhallisemmat kipaleet kulkevat komeissa melodioissa. Sellaisissa, että ne kantavat kappaleina loppuun asti.

Hiukan keskittymistä tällainen musiikki vaatii, mutta se ei ole paha asia. Muut aistit pois päältä ja pimeään huoneeseen. Hyvä tulee.


PARHAAT HETKET
Not Even a NameBlack metal-riffittely tuo huikean kontrastin muutenkin laadukkaaseen levyyn. Tämä oikeastaan on se vaadittava roso, joka lopulta onkin se kakun päällä oleva kirsikka.

EI LÄHDE
Ei ole huonoja hetkiä.

https://open.spotify.com/album/29UtiaEY8AWi6SVNkN5h4Q

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti