torstai 26. marraskuuta 2015

TOOMION TOP100: 43. The Devin Townsend Band - Accelerated Evolution

Tuottaja: Devin Townsend
Nauhoitettu: 2002
Julkaistu: 31.3.2003
Levy-yhtiö: HevyDevy

Ensimmäinen The Devin Townsend Band-julkaisu.

Edeltävä Terria oli niin huima levy, että Accelerated Evolution olisi saanut olla vaikka mitä, eikä se silti olisi Terriaa voittanut. Ehkä siitä syystä tämä albumi on huomattavasti helpompi ja suorempi.

Pitkään Accelerated Evolution tuntui Terrian jälkimainingeissa jopa melko heikolta esitykseltä. Tylsiä biisejä, monotoninen soundimaailma ja ennen kaikkea rumat, vaikkakin ajankuvaansa sopivat kannet.

Ajan kuluessa ja kuulon kehittyessä alkoi albumin kappaleet syöpymään päähän. Elettiin kuitenkin vielä sitä aikaa, jolloin ostettuja levyjä kuunneltiin, koska suoratoisto oli monelle saavuttamattomissa. Äkkiä voisi luulla, ettei tällainen suorien sävellysten levy tarvitse aikaa, mutta kyllä se sitä vaatii. Erityisesti Suicide nousi usealla kuuntelulla oikein hyväksi kappaleeksi.

Nimen muuttuessa The Devin Townsend Bandiksi antoi Devin enemmän tilaa myös muille jäsenille. Ei ollut enää muiden bändien muusikoita vaan ihan oikea, kehittymään kasattu orkesteri. Silti tällä albumilla Devinin kitarataidot tuodaan suuremmin esiin. Sävellykset ja äänikuva on kapeampi, joten soolottelu erottuu paremmin.

Devin alkoi näihin aikoihin myös vähentää "lääkitystään", joten jotain oli muuttumassa. Muutos välittyy myös kappaleiden sanoituspuolella. Kauas oli tultu niistä ajoista, kun hän joutui käymään päänsä takia ihan psykiatrisella osastolla hoidossa:

”I'm not insane, I'm not insane...I'm just smarter than you.”
–Random Analysis



Mies halusi olla jotain muuta, kuin oli:

”(I'm an idiot.)
Well stop being an idiot then!!!”
-Away

Nythän Devin on absolutisti ja tuntuisi voivan paremmin kuin koskaan. Tällä albumilla on enemmän toivoa kuin aiemmilla. Tässä on havaittavissa hyvin selkeä murros tunnelmissa ja sanoituksissa. Jos kokeellinen musiikki tuntuu vaikeasti lähestyttävältä, on tämä hyvä albumi tutustua Devinin tuotantoon. Tuotannossa on enemmän tarttumapintaa.

Albumin kokonaistunnelmassa on sadetta. Lumi- tai vesisadetta. Sateeseen tämä siis sopii. Vaikka kannet ovat synteettiset ollaan luontoa lähellä.


PARHAAT HETKET
DeadheadDeadheadin intro kaappaa heti mukaansa.
Suicide Hienoja devinmäisiä harmonioita ja tanakkaa mättöä harkitussa sopassa.

EI LÄHDE
Slow Me Down Jossain määrin liian iloinen päätös. Ehkä tässä on päästy valoisemmille maille.

https://open.spotify.com/album/3CtgbTVkogFdJ2V1lIwF4M

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti