maanantai 22. heinäkuuta 2019

Metallimusiikin olemus – 53. 46:n eri soittimen voimin

GENTLE GIANT - OCTOPUS (1972)

Proge-musiikkiin kuuluu vahvasti teatraalisuus. Jopa kuunteluystävällisyyden ehdoilla. Kun taide saavuttaa tietyn pisteen, tulee usein tunne että taiteilijat haluavat katsoa, kuinka typerät ratkaisut purevat yleisöön. Yleisöön, joka pitää niitäkin varauksetta taiteena. Musiikissa tuo kikkailu kyllä tuo myös esittäjälleen iloa,koska vaikeiden ja hämärien kappaleiden soittaminen virheettä on siistiä. 

Ennen kilttiä jättiläistä, suuri osa bändistä soitti yhdessä Simon Dupree and the Big Sound-yhtyeessä. Tuo yhtye teki kappaleen Kites, jonka Suomessa on Leijat-nimisenä esittänyt KirkaGentle Giant oli vähemmän yllättäen nippu multi-instrumentalisteja. Saattoivat olla myös mentalisteja. Esimerkiksi Shulmanin veljekset Derek ja Phil soittivat useita kymmeniä eri soittimia. Kehittivät jopa oman kielisoittimen, shulberryn. 

Gentle Giant oli poikkeuksellinen aikakauden proge-bändi. Se ei tehnyt pitkiä sävellyksiä. Teokset olivat neljän-viiden minuutin pituisia. Pääpaino oli albumikokonaisuuksissa ja lavaesiintymisissä. Bändi ei myöskään ollut poliittisesti kantaaottava, kuten useat tuon ajan bändit olivat.  

Octopus-albumi alkoi muotoutua siten, että bändi päätti kirjoittaa kappaleen jokaisesta jäsenestään. Ihan loppuun asti ei tainnut  tuo rajaus pysyä ja lopulta siitä muotoutui kahdeksan kappaleen mittainen kokonaisuus.  

The Advent of Panurge ei ainakaan ole helppo sisäänheittobiisi, vaan vaatii levynaloittajana kuuntelijalta paljon. Oikeastaan metallin (ja jotenkin selväjärkisemmän riffimusiikin) pariin päästään vasta kolmannessa kappaleessa. Cry for Everyone sisältää raskaampaa kitaraa, mutta on sekin aikamoista kikkailua. Sen lisäksi ehkä River sisältää metallielementtejä. Muuten levy on ainakin allekirjoittaneelle hyvin raskasta kuunneltavaa.  

Yes ja Queen ovat bändiä ihailleet. Ja varsinkin jälkimmäisen teatraalisuutta tältä levyltä kyllä löytyy. Myöhempien aikojen Spiral Architect ja Zero Hour ovat samantapaista sovituspuolta käyttäneet. Jordan Rudess lienee ainoita tunnetumpia bändiä coveroineita artisteja.  

Kaikki kunnia monilahjakkaille muusikoille, mutta parempaakin musiikkia on. Riverissä on eniten metallia.


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ZLTRRrqwAA8[/embed]

[embed]https://open.spotify.com/album/6icDB6wt9kle4AkCoPAtaZ?si=vU7Od2OwTIezSa7GW1kx9Q[/embed]

Kuva: wikipedia.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti