tiistai 13. lokakuuta 2020

Metallimusiikin olemus – 81. Haastava ei ole synonyymi vaikealle

KING CRIMSON - THREE OF A PERFECT PAIR (1984)

Red-albumin jälkeen kitaristi Robert Fripp keskittyi Gurdijeffin ideologiaan ja aikoi erota King Crimsonista toivoen, että se jatkaisi ilman häntä liekö Gurdijeffin oppia valveunista ja heräämisestä, mutta yhtäkkiä Fripp päättikin, että koko yhtye lakkaa lopullisesti olemasta.  


1980-luvulle siirryttäessä Fripp ja rumpali Bill Bruford alkoivat suunnitella uutta bändiä, jonka nimeksi tulisi Discipline (kuri). Basistiksi tuli melkoinen tekijä – Tony LevinHistoriaa Chapman Stickia soittavalla Levinilla oli John Lennonin, Yoko Onon ja Peter Gabrielinkin kanssa. Myöhemmin Levin on soittanut esimerkiksi Dream Theater -ukkojen kanssa Liquid Tension Experimentissä. Häntä metallipiireistä on fanittanut ainakin Coheed & Cambrian sekä Between The Buried And Men basistit.  


Siihen päälle Fripp haastoi mukaan Talking Heads -kitaristi Andrew Belewin. Belew oli myös kova poika laulamaan ja soitellut kitaraakin David Bowien ja Frank Zappabändissä. Vuosien mittaan monessa keitossa uiskennellut Belew on ollut vaikuttajana esimerkiksi metallipiireistä tutulle Anneke van Giersbergenille.  


Fripp oli uuden edessä. Ensi kertaa bändiin oli tulossa toinen kitaristi hänen itsensä lisäksi. Harjoitusten aikana Fripp alkoi olla kuitenkin sitä mieltä, että bändi olisi kaikesta huolimatta ennemmin King Crimson kuin joku tuntematon Discipline. Tätä mieltä olivat myös muut.  Tuon kokoonpanon aikana bändi keksi jollain tasolla uuden tyylin. Kevyemmän polyfonisen kitaraprogen, jossa kitarat soittivat eri asiaa, mutta aikaisempaa hienovaraisemmin toisiinsa sulautuen.  


Levy otettiin vastaan kaksijakoisesti. Ensimmäinen popimpi puoli oli helpompaa, mutta vähän myös tylsää musiikkia. Toisella puolella taas oltiin lähes vapaan improvisoinnin kuuloisella alueella. Jo aiemmin mainittu Between the Buried And Me on albumin nimikappaletta hienosti coveroinut, mutta muuten sitä ei metallipiireissä ole mainittu.  


Musiikki on juuri niin hienoa tai huonoa kuin se King Crimsonilla yleensäkin on. Tässä tapauksessa voisi käyttää haastava-sanaa ilman, että se on synonyymi vaikealle.  


Esimerkkinä juuri tuo nimikkokappale.  



<iframe src="https://open.spotify.com/embed/album/0lsSMm3rM4AQ3m9W9E8zU5" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>


Kuva: musicaficiando.blog

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti