maanantai 3. toukokuuta 2021

Toomion TOP200-biisit: 123. Eppu Normaali - Kun olet poissa (1990)

Kuparin värisellä Ford Escortilla huristeltiin kohti Pohjanmaata pirun huonoilla talvirenkailla. Puut olivat lumivaipassa ja eväänä oli karjalanpiirakoita. Rahaa niin vähän, ettei välille pysähdelty syömään. Hansikaslokerosta löytyi otanta Eppujen kasetteja. Eppu Normaali oli tuttu bändi tietysti ja moni sen kappale ja levy tarkkaankin kuunneltu. Eihän minun ikäiseni mies ole oikein Eppujen tutkan ohi päässyt lentämään. Enkä ole yrittänytkään.

Kun olet poissa on muistikuvissa pelkästään hidas kitaranäppäily sähkökitaralla, mutta onhan siinä taustalla koko bändi, kun sen soimaan lyö. Hienoja Kunnaksen suvun kielikuvia ja riimejä. Harvassa on ne, jotka saa samaan kappaleeseen sopimaan sellaiset lauseet kuin ”yö taivuttaa jousta, kunnes katkeaa” ja ”sitä hetkeä, jolloin en elä tolloillen”. Hyvinhän se onnistuu.

Urbaanilegenda kertoo, että kappale kertoo kadonneesta lompakosta. Eikä tuokaan ajatuskuva tästä sen huonompaa oikeastaan tee. Hieno kipale suomalaista melankoliaa ja itsesäälissä rypemistä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti