tiistai 7. heinäkuuta 2015

Toomion TOP100:58. Yngwie J. Malmsteen's Rising Force

Tuottaja: Yngwie J. Malmsteen
Nauhoitettu: 1984
Julkaistu: 5.3.1984
Levy-yhtiö: Polydor

Jenkkien listan 60. Ruotsin listan 14.

"Ihan hullu äijä, sillä on Ferrareita ja se on tosi kova kitaristi ja se on maailman nopein jne." Aika moni vähänkään metallia kuunnellut tietää kenestä on kyse.

Tutustuin itse herraan eri levyn kautta, mutta kuriositeettina oli kaikki siihen asti ilmestyneet albumit saatava. En lainkaan ihmettele, että tällä levyllä lyötiin iso IKEAN sohva ABBA-fiilistelijöiden kitusiin. Kuin Paganini olisi löytänyt sähkön.

Levy saattaa nykyisellään olla osittain raskasta kuunneltavaa, mutta tällä levyllä tilutus oli uutta ja mielenkiintoista. Enimmäkseen instrumentaalikappalein täytetty levy esittelee laajaa soittotaitoa niin Ynkältä kuin Johanssonin Jensiltäkin. Tietysti skaaloja kelataan edes takaisin, mutta taustalla ja reunoilla on myös omaperäisiä melodioita. ”How can less be more, more is more!” on loistava lause, mutta tällä levyllä ”Fast is only cool if it’s melodic and has substance” on enemmän relevantti.

”Ihan voitte sanoa mitä tykkäätte, mutta Yngwie on ollut aika helvetin kova kitaristi ja säveltäjä.”

Ei Yngwie koskaan ole ihan onneton säveltäjänä ollut. Ego ja sen ajan ilmapiiri Californian musiikkikentässä ovat välillä vain ajaneet mahdollisuuksien edelle. Ainakin rinnalle. Tämän albumin kappaleet ovat hyviä kaikki, ja kokonaisuus on hienosti paketissa.

Ihan voitte sanoa mitä tykkäätte, mutta Yngwie on ollut aika helvetin kova kitaristi ja säveltäjä. Ja miksei olisi vieläkin. Vaikka miestä nykyisellään pidetään lähinnä koomisena, täytyy sanoa että kyllä hän instrumenttinsa tuntee. Tämä levy tulee tavallaan kuunnella jo senkin takia, ettei powermetallia oikein voi kuvitella ilman Ynkkää. Suosittelen myös lukemaan hänen uuden kirjansa. Ei mies ole sen perusteella ole ollenkaan sellainen kuin hänestä kuva on. Ja mies on itse tuon kirjan kirjoittanut. Se arvioitaneen jossain toisessa jutussa.

Autossa yöllä. Pitkät suorat tiet, jotta voi keskittyä mutkaiseen musiikkiin.

PARHAAT HETKET
Icarus Dream Suite Opus 4 Jonkinmoinen osoitus siitä, mitä mies osasi 21-vuotiaana. 

EI LÄHDE
As Above, So Below Jeff Scott Soto ei onnistu niin hyvin, kuin useammat muut laulajat Yngwien levyillä. Toki hän on vasta 19-vuotias tällä levyllä.

https://open.spotify.com/album/4tJtJ6kgkBdyp4NZS9efW9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti