perjantai 9. joulukuuta 2016

Metallimusiikin olemus – 14. Heavy metal-termin ensiesitys

STEPPENWOLF - STEPPENWOLF (1968)

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa syntyi Saksan Tilsitissä (, joka muuten nyttemmin on Venäjää ja nimeltään Sovetsk) John Kay. Sotaleskeksi jääneen äitinsä kanssa hän muutti 50-luvun lopussa Kanadaan, josta tie vei lopulta Kaliforniaan. Siellä aiemmasta The Sparrows-yhtyeestä muodostui Steppenwolf.

Arosusi, kuten Steppenwolfin suora suomennos on, nousi kovaan suosioon Born To Be Wild-kappaleen myötä. Räväkkä rock-biisi kuultiin pienen budjetin kulttielokuvassa Easy Rider, jonka vaikutus motoristikulttuurille on kova. Kappale myös kertoo moottoripyöristä.

Tässä kappaleessa kuultiin myös ensi kertaa raskaamman musiikin yhteydessä termi heavy metal. Se tosin on viittauksena moottoripyörän osiin, mutta termistä kasvoi tämän myötä ikoninen. Tekstissä sanotaan: ”I like smoke and lightning, Heavy metal thunder…” Tätä kappaletta on tunnetuistakin artisteista versioinut reilusti yli 50 nimeä. Kuuluisimmat heistä ehkä Slayer, Bruce Springsteen ja Blue Öyster Cult.

Tekstipuolen lisäksi vaikutus metalliin tai ainakin hard rockiin oli bändillä suuri. Yhtyeen värikästä kosketinsoittajaa, Goldy McJohnia pidetään yhtenä heviurkureiden kantaisistä ja toki tuo deeppurplemainen rouheus soitossa kuuluukin. Bändin historiaan kuuluu myös moninaiset miehistövaihdokset ja ulkoasuun musta nahka, joten tietyt hevielementit kyllä täyttyvät helposti. Esikuvanaan tai vaikuttimenaan bändin ovat maininneet ainakin Deep Purple, Ozzy Osborne ja Slade.

Esimerkkialbumi Steppenwolf (1968) levytettiin muutamassa päivässä. Toisaalta se kuuluu albumin jonkinlaisena hajanaisuutena. Sillä on kyllä nuo muutamat klassikkoiksi muodostuneet rock-runttaukset ja jo aiemmin juttusarjassa mainittu Willie Dixonin Hoochie Coochie Manin coverointi.

Videobiisiä ei tarvinne erikseen mainita.

https://www.youtube.com/watch?v=mLhpXUtxS1c

https://open.spotify.com/album/6GLHwIp1K3u1zdLOdPRG0W

Kuva: burningambulance.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti