maanantai 2. tammikuuta 2017

Metallimusiikin olemus – 15. Muut siirtyivät psykedeliaan,The Kinks valitsi riffit

THE KINKS - KINKS (1964)

The Kinks syntyi samoihin aikoihin The Beatlesin ja The Rolling Stonesin kanssa. Kaikki mainitut poimivat vaikutteita amerikkalaisesta rhythm and blues-musiikista, ja alun coverointien jälkeen he alkoivat kirjoittaa omia kappaleita. Vuonna 1963 The Kinks sai nimensä monien aikaisempien versioiden jälkeen. Tuona vuonna bändi sai myös mahdollisuuden tehdä demolevytyksen.

The Kinks nimen synnystä on monia versioita, mutta metallin yhteydessä voidaan kertoa tämä: yhtye pukeutui nahkatakkeihin ja -viittoihin, jolloin termi kinky kuvasi heitä hyvin. Ja nahkahan se liittyy metalliin aina.

Yhtye oli jo tippumassa nousukiidon polulta, kunnes superhitti You Really Got Me sai porukan takaisin nosteisiin virtauksiin. Kappale ei saanut oikeanlaista soundia ennen kuin Dave Davies keksi viiltää reiän vahvistimensa kaiuttimen kalvoon. Tämä aiheutti kappaleen tutuksi tuoman säröytyneen soundin. Kappale pelotti tuottaja Shel Talmya, mutta lopulta hänkin taipui sen äänitykseen. Single nousi brittilistan ykköseksi ja rapakon takanakin kärkikymmenikköön.

The Kinks ei lähtenyt mukaan tuolloin niin suosittuun psykedeliähömpötykseen vaan pysyi yksinkertaisessa riffimusiikissa. Vaikutus moneen myöhempään hard rock- ja metallibändiin on ilmeinen. Ray Daviesin äänessä ja ulosannissa on ujoa Lemmyä. Vaikka musiikki on kuitenkin aika Beach Boysia, on pohjalla aistittavissa metallinen ja energiaa pursuava meno. Esimerkiksi Got Love If You Want Itissä kuullaan erittäin metallibändimäinen loppurevittely kiertävine tomifilleineen. Vaikuttajiksi bändin ovat nimenneet sellaiset metallinimet kuin Van Halen, Black Sabbath ja Metallica.

Esimerkkialbumi Kinks (1964) on ajan hengen mukaisesti sekava joukko biisejä, joita on keikoilla soiteltu ennen levyttämistä. Merkittäviä vierailijoita sieltä kyllä löytyy. Esimerkiksi Bald Headed Womanilla soittaa niinkin kevyt kaksikko kuin Jimmy Page ja Jon Lord.

Videoksi tietysti You Really Got Me, jossa kuullaan voimasointuja ja rankkaa riffittelyä.

https://www.youtube.com/watch?v=Eq_KQYVPadQ

https://open.spotify.com/album/0FgCt8v40c1zeax0SoxGki

Kuva: youtube.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti