keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Metallimusiikin olemus – 16. Sinfonisuuden ja kitarasankaruuden yhdistäminen

Gurvitzin veljekset Paul ja Adrian olivat voimahahmoja bändissä nimeltä The Gun. Bändi, jonka vaiheita kävi värittämässä muiden muassa Yesin Jon Andersson. Vaikka yhtye ei ole vielä jälkikäteenkään niittänyt suuren suurta mainetta, on se aikoinaan lämmitellyt esimerkiksi Pink Floydia.

Bändin nimeä kantavalla vuoden 1968 albumilla voi kuulla jo ihan heviksi luokiteltavaa kamaa. Kitarasoundin voisi luokitella jopa viiltäväksi. Kitaran osa kappaleissa on ehdottoman suuri. Se on suuri nimenomaan liidikitaroinnin mielessä. Kitaran käsittely kuulostaa kitarasankaruudelta. Ei sellaista supersankarikamaa, mutta vahvaa joka tapauksessa. Onhan Kimalaisen lennon soittaminen ollut kova juttu myöhemminkin (vrt. Extreme ja Manowar). Bändiä on muiltakin osin coveroitu esimerkiksi Judas Priestin, Jimi Hendrixin ja Church of Miseryn toimesta.

Sävellykset eivät kuitenkaan ole nojallaan pelkkään kitaraan. Vähintään toinen jalka lepää vahvasti The Beatlesien raskaamman tuotannon päällä. Erilaiset stemmalaulut ja torviorkestraatiot värittävät kappaleita välillä hyvinkin massiivisesti. Eikä Bond-sävellyksiäkään ole ihan pelkällä sivukorvalla kuunneltu, vaan viitteitä on tuostakin maailmasta paljon. Gurvitzin veljeksillä on selkeästi ollut tajua musiikille. Ja on vieläkin. Nimi on löytynyt usean nykyartistin taustoista, vaikkei ihan samassa genressä mentäisikään. Tai aika hankala Snoop Dogg on metallimieheksi mieltää.

Hyvä nosto tämä on Metallin olemus-listalle. En ole bändistä kuullutkaan, mutta moni biisi levyllä menee vahvasti metalliseksi. Sieltä voi hyvällä tahdolla löytää jopa post metallisia oireita. Ja ulkomusiikillisesti voidaan tarkastella myös levyn kansitaidetta, jossa liikkuu aikamoisia hirviöitä. Eli ihan menisi alkeellisesta tumman metallin kannesta. Erinomainen albumi joka tavalla. Ihan voisi ostolistalle laittaa.

Esimerkkibiisinä ei ehkä ole kaikkein metallisin kappale. Se ei myöskään ole levyn paras kappale, mutta se on paras kokonaisuus bändin jokaisen ulottuvuuden hahmottamiseen.

https://www.youtube.com/watch?v=2an6dXX-KWk

https://youtu.be/q5hP0G-7zaM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti