keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 78. The Devin Townsend Band - Deadhead (2002)

 


Pitkään Accelerated Evolution tuntui Terrian jälkimainingeissa jopa melko heikolta esitykseltä. Tylsiä biisejä, monotoninen soundimaailma ja ennen kaikkea rumat, vaikkakin ajankuvaansa sopivat kannet.

Ajan kuluessa ja kuulon kehittyessä alkoi albumin kappaleet syöpymään päähän. Elettiin kuitenkin vielä sitä aikaa, jolloin ostettuja levyjä kuunneltiin, koska suoratoisto oli monelle saavuttamattomissa.

Deadheadin intro on heti maaginen. Devin Townsend on parhaimmillaan laulun ohella myös hieno kitaristi. Deadhead kuitenkin on enemmän vokaalisuoritusbiisi ja siinä yksi Devinin parhaista. 

Sanoitus liippaa minun ajatuksissa huumeaddiktion kuvaamiseen. Joihinkin hyvin suuresti mieleen vaikuttaviin asioihin kuitenkin.

Deadhead Royal Albert Hallissa on live-tuotannosta katsomisen arvoinen pätkä. Siinä on kohtuullisen paljon tunnetta.


perjantai 18. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 79. Judas Priest - Ram It Down (1988)

 

Voisiko tässä olla maailman parhaat hevikitaratuplasoolot? Voisi. Tipton ja Downing Rules!

Vähän ikävissäkin väreissä näyttäytyvä Judas Priest -poppoo on melkoisen uran tehnyt. Hall of Fame -kamaa ilman, että siellä vielä on. Koko hevigenrelle on luotu monenlaista mallia ihan sukupuolikäyttäytymisestä lähtien.

Ram It Down oli ensimmäinen Judas Priest -albumi, jonka itse hankin. Painkiller oli kuultu aiemmin, mutta tutustuin Judas Priestiin kokonaisuudessaan vasta ysärin loppupuolella. Ram It Down iski heti. Kitarointi ja koko äänimaailma oli niin tyylikkästä, että moni tuoreempi bändi jäi vähän jalkoihin. Less is More.

Ram It Downin sanoitushan on hyvin geneeristä, mutta kitarasoolot. Perhana.


Keikka-arvio: Eppu Normaali ja Iiro Rantala Mikkelissä 15.2.2022




Eppu Normaali on kuluneen vuosikymmenen aikana tehnyt pari syrjähyppyä rokkiklubeilta ja festarilavoilta konserttisaleihin varustautuen sähkökitaroiden sijaan akustisilla instrumenteilla. Tänä talvena kiertueen nimenä on Musiikkia Rantalasta, onhan yhtyeellä vierailijana virtuoosi Iiro Rantala. Kiertueen tiedotteessa kerrottiin keikkojen kestävän väliajan kanssa liki kolme tuntia ja tarjoilevan ohjelmistossaan tunnetuimmat hitit ja harvinaisuudet. Joten: ei muuta kuin tiketti taskuun ja suunta kohti helmikuista Mikkeliä!


Konsertti- ja kongressitalo Mikaelin Martti Talvela-sali ei ollut aivan täynnä, mutta mukavasti pakkautunut tiistai-illaksi. Eturivin paikat olivat niin lähellä bändiä, että akustisten kitaroiden virityksen pystyi kuulemaan paljaalla korvalla. Keikka alkoi pari minuuttia yli ilmoitetun klo 19 pienellä Martti Syrjän juonnolla, joka pohjusti erityisesti illan harvinaisuuksiin painottuvaa biisilistaa. Heti aloitusnumero oli poikkeava, kun 2000-luvun parhaisiin Eppu-teoksiin lukeutuva Ei sankariainesta rykäistiin ilmoille sisältäen ensimmäisen iltaman lukuisista Iiron pianosooloista. Ensimmäinen setti lähti rakentumaan kummallisuuksien kautta, joiden sekaan oli ripoteltu joitakin hittejä suuren yleisön mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Mies soittaa rokkia ja Afrikka, sarvikuonojen maa olivat hieman sovitukseltaan päivitettyjä ensimmäisen sisältäessä kolme sooloa, jälkimmäisen koettua pientä tekstin viilausta. 


Alkupuoliskon alkupuoliskon hienoihin hetkiin lukeutui Pantsen ominaisella tyylillään tulkitsema tekeleensä Ei säästä perheen koiraakaan, joka oli juuri niin humoristisen haikea kuin kuului. Minun aurinkolasit ja En saa mielestä sinua lukeutuivat viime kesän keikkastandardeihin, mutta niitä seurasi toinen ensimmäisen setin Rupisia riimejä, karmeita tarinoita -LP:n hieman unholaan jäänyt helmi: Viides toukokuuta. Taustakankaalle heijastettu koivumetsä toi kevään tunnelman katsomoon, onpa hieno kappale!


Illan kattaukseen kuului yllättävän paljon alkoholiteemaisia biisejä, joista seuraavana vuoronsa sai kaksikko Viinaa tsat tsat tsaa ja Hyi meitä. Niiden jälkeen siirryttiin kohti ”oikeita” biisejä nimenomaan akustisille keikoille hienosti istahtavan Lensin matalalla muodossa, jonka loppupuolella kuultiin hienoa moniäänistä laulua Martin, Pantsen ja Sami Ruusukallion toimesta.


Tiimalasin santaa oli yksi illan hienoimmista nostoista. Alun pitäen Studio Etana-levyllä vuonna 1993 julkaistu kappale oli Martin sanojen mukaan kokeiltu joskus aikanaan treeneissä, mutta muuten unohdettu. Nyt se kulki kerrassaan hienosti. Loppusetti saateltiin maaliinsa komein kappalein. Kaikki häipyy, on vain nyt alkoi Iiron pianolla ja rakentui tutuksi, mahtipontiseksi itsekseen. Ensimmäisen setin kaksi viimeistä valintaa olivat 2000-luvun tuotantoa. Toiseksi viimeisenä kuultiin viimeisin iso hitti Tahdon sut, jossa Aku intoutui rummuttamaan niin että Torvinenkin intoutui hihkumaan. Setin viimeisenä soitettiin viimeiset viisi vuotta jemmassa ollut, hienosti soinut Suolaista sadetta.


Väliajalta palattiin Iiro Rantalan johdolla herran aloittaessa vuoden 2017 akustiselta kiertueelta ja viime kesän rundiltakin tutun pianokuvion, johon bändi liittyi hiljalleen mukaan. Viihteen kuningas sisälsi tuttua vuorolaulua veljeksiltä ja tällä kertaa korvaan tarttui myös Pantsen biisin lopulla laulama Beatles-lainafraasi ”she loves you, yeah, yeah”. ”Pauno” jatkoi lauluvastuussa vanhassa sotaratsussa Baarikärpäsessä, jossa siinäkin kuultiin messevä pianosoolo.


Toisen setin jokereihin lukeutui seuraavana esitetty, vuoden 1978 debyyttilevy Aknepopilta ponnistava Sotilaallinen tyhjiö, jossa Martti laittoi yleisön laulamaan korvamatokertosäkeistöä armeijallisella otteella. Näistä hieman hämmentävistäkin tunnelmista siirryttiin parin biisin ajaksi komeaan hittiosastoon, kun Kun olet poissa ja Vihreän joen rannalla (kauan sitten) taiteiltiin ilmoille. Molemmat lukeutuivat iltaman hienoimpiin esityksiin varsinkin jälkimmäisen rönsyillessä normaaliakin kirjavammin.


Vielä ei kuitenkaan oltu valmiita hittipajatson tyhjennykseen. Delirium tremens vuoden 1981 Cocktail Bar-levyltä käväisi keikkaseteissä 2010-luvun alussa mutta on muuten, kuten koko muu albumi, tupannut unohtumaan. Nyt siihen oli rakennettu uusi intro ja levyversion saksofonin virkaa toimitti Iiro Rantalan piano. Hieno vetäisy!


Kakkossetin keskellä kuultiin illan suurimmat aplodit kirvoittanut kappale. Martin 80-luvun villejä vuosia läpikäynyttä muistelojuontoa seurasi vuoden 1985 levyltä Kahdeksas ihme löytyvä ja alkuperäisessä ympäristössään megalomaanisten hittien varjoon jäänyt Elämän tarkoitus. Napakkaan muotoon harjoiteltu kappale osui ainakin allekirjoittaneen hermoon hämmentävän hienosti ja kuten sanottua, biisin loputtua yleisö palkitsi sen iltaman suurimmilla ja yllättävimmillä suosionosoituksilla. ”Huomenta siis Pauno, joko päästiin järjestämme / vaiko vielä yhdet kaunojuhlat järjestämme?”


Murheellisten laulujen maa höystyi levyversion tapaan pianolla ja lukeutuu luonnollisesti keikkojen vakiokalustoon. ”Ryynejä” seurannut Lautturi sen sijaan lienee kiertueen suurin yllätysvalinta esitettäviin biiseihin. Historian suurmiehiä-levyltä (1990) ponnistavassa kappaleessa on omalaatuinen tunnelma ja mielenkiinnon herättävä sävelkehittely, joka lopulta avautuu kappaleen edetessä. Kertosäkeen rivit jäivät kaihertamaan livenä kuultuna: ”Tässä seison, tässä kulmassa kadun / ja mietin että miksi / toinen tahtoo toiselle rannalle / ja toinen tahtoo siksi / lautturiksi.”


Tummempiin tunnelmiin vei vanha kunnon Pimeyden tango, jonka tenho ei ole kadonnut minnekään. Iiro (tai Eero, kuten Martti meinasi alustuksessa nimetä…) päästeli haitarillaan melkoiset alku- ja välisoitot. Tämän biisin kertosäkeistöjen tarttuvuus meinaa unohtua, mutta keikkatilanteessa ovat aina yksiä kohokohtia!


Vielä yksi harvinaisuus kuultiin ennen loppukeikan hittiputkea. Sydän tyhjää lyö on julmetun hieno tekele. Aku rytmitti sudein, kitaristit soittivat hienon harkitusti ja tekstihän on Martin komeimpia. ”Ole siinä / minä tässä / kahdestaan tässä elämässä”. Ehdottomasti setin kohokohtia.


”Nyt vielä pari oikeaa biisiä eikä arkistojen aarteita”, totesi Martti tässä kohtaa. Seuraavana tuli aina akustisilla keikoilla uuden sävyn saava Joka päivä ja joka ikinen yö, joka tässä muodossaan käynnistyy Paunon kitarakuviolla ennen muun bändin liittymistä mukaan. Akustinen soitinkattaus tuo tuohon lauluun hienon helmeilyn. Varsinaisen setin päätöksenä kuultiin Puhtoinen lähiöni, joka oli hieman yllättäenkin yksi keikan kovimmista vedoista! Albumiversion vihellyssoolo korvautui pianolurittelulla, jonka jälkeen loppubiisi olikin yhtä juhlaa. 


Encoreen saapui ensimmäisenä Iiro, joka aloitti pianollaan ensimmäisen ylimääräisen kappaleen. Bändi liittyi hiljalleen mukaan ”keräilyerin” ja käynnisti Urheiluhullun, josta kuultiin hieman uudistettu sovitus. Edelleen mainio keikkabiisi sisälsi myös huvittavat taustaprojisoinnit. Viimeisenä kappaleena kuultiin Kitara, taivas ja tähdet, joka sekin on akustisesti esitettynä erilainen peto kuin liki-puhkikaluttu albumiversio. Aina makeaa ja sopivasti improvisoitua, hetkessä elävää soitantaa, vaikkei nyt toki saatukaan sähköjä sähkökitaraan…




Olipa hieno keikka. Akustiset kiertueet ovat selkeästi tarjonneet Epuille uutta virikettä perinteisten festareilla soitettavien hittisettien lisukkeeksi ja tarjoavat faneillekin uutta kuultavaa erilaisessa ympäristössä. Martti totesi alkukeikan aikana jossain spiikissä, että vaaran tunnetta ei harvinaisista biiseistä huolimatta ehkä ole luvassa, koska näitä kappaleita on harjoiteltu hyvin. Ja se oli totta: normaalisti liki joka keikalla tapahtuvaa sanojen unohteluakaan ei tapahtunut kertaakaan. 


Bändi soitti menevämmät ja rokkaavammat numerot isolla kädellä ja silloin kun piti tunnelmoida, onnistui siinä kokemuksen tuomalla tatsilla. Pisti jo paikan päällä silmään (ja korvaan), kuinka Baarikärpäsen ja Sotilaallisen tyhjiön hurlumheistä laskeuduttiin silmänräpäyksessä Kun olet poissa-biisin rauhaan. Monella muulla keikalla olisi voinut tuntua summittaiselta suunnanmuutokselta, mutta ei nyt.


Toivottavasti näistä harvinaisuuksista jokin tarttuu mukaan kesänkin keikoille mausteeksi. Kiitos jälleen inspiraatiosta, Eput!


EPPU NORMAALI JA IIRO RANTALA: MUSIIKKIA RANTALASTA-KIERTUE, MIKAELI, MIKKELI, 15.2.2022


Setti 1:

1. Ei sankariainesta

2. Mies soittaa rokkia

3. Afrikka, sarvikuonojen maa

4. Onnellinen hetki elämässä

5. Ei säästä perheen koiraakaan

6. Minun aurinkolasit

7. En saa mielestä sinua

8. Viides toukokuuta

9. Viinaa tsat tsat tsaa

10. Hyi meitä

11. Lensin matalalla 2

12. Tiimalasin santaa

13. Kaikki häipyy, on vain nyt

14. Tahdon sut

15. Suolaista sadetta


Setti 2:


16. Viihteen kuningas

17. Baarikärpänen

18. Sotilaallinen tyhjiö

19. Kun olet poissa

20. Vihreän joen rannalla (kauan sitten)

21. Delirium tremens

22. Elämän tarkoitus

23. Murheellisten laulujen maa

24. Lautturi

25. Pimeyden tango

26. Sydän tyhjää lyö

27. Tahroja paperilla

28. Joka päivä ja joka ikinen yö

29. Puhtoinen lähiöni


encore:

30. Urheiluhullu

31. Kitara, taivas ja tähdet


Videoita keikalta löytyy täältä: https://youtube.com/playlist?list=PLsVziYINquEa923yodKUTHYBWpSUI1PRs

keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 80. Between The Buried and Me - Three of a Perfect Pair (2006)

Aikanaan ja miksei vieläkin, Robert Fripp oli säveltäjänä eri epeli. Kokeellisuus ja hankaluus oli viety huippuunsa niin musiikissa kuin ihmisenäkin. Vuonna 1984 hän kuitenkin halusi tehdä jotain vähän popimpaa. Niin syntyi Three of a Perfect Pair, joka on samannimisen levyn vaikeammalta puolelta.

Tästä kappaleesta teki progemetallin nykykärkinimi Between the Buried and Me oman versionsa vuoden 2006 Anatomy of… -levylle. Lätyskä sisälsi bändin soittajille tärkeitä kappaleita, joista he tekivät cover-versiot.

Minä pidän tästä coverista alkuperäistä enemmän, vaikkei siinäkään mitään vikaa ole. Tässä on policemainen epäkeskous ja eteenpäin vievä voima valjastettu samojen rattaiden eteen ja sehän toimii. Toimihan se Policellakin.

Three of a Perfect Pair muuten tarkoittaa saman asian kolmea puolta: sinun totuus, minun totuus ja absoluuttinen totuus.

keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 81. Michael Jackson - Beat It (1982)

 


Siitä ei ole muistikuvaa, milloin Beat It on ensi kerran kuultu tai nähty. Veikkaisin, että video on jossain kaverin tai serkun kaapeli-tv-mahdollisuudesta bongattu. Myöhemmin kappale on soinut useassa paikassa niin monta kertaa, että ei siltä välttyä ole voinut.

Kappale on syntynyt niin, että Michael Jackson halusi tehdä ”rock-biisin, jollaisen voisi ostaa, jos rock-kappaleen ostaisi.” Sellainenhan se onkin.

Yhtä kovalla huomiolla on kappaleessa ollut Eddie Van Halenin kitarasoolo, joka on legendaarinen. Eddie ei ollut aluksi uskonut, että häntä Jacksonin kappaleeseen pyydetään. Oli kuitenkin sen soittanut Steve Lukatherin kitaroiden päälle.

Muutenkin soittajat ovat aikamoista sakkia: Porcaron Steve ja Jeff, Greg Phillinganes ja kaiken toki kruunaa Quincy Jonesin tuotanto.

Kova biisi. Edelleen.


keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 82. Topi Sorsakoski & Agents - Kaksi kitaraa (1987)

 


Vasiliev, Ivan (sävellys), Pulliainen, Esa (sovitus). Grigorjev, Apollon (alkuperäinen sanoitus), Helismaa, Reino (sanoitus). Siinä on pohjavire tälle kappaleelle. 

Vanhoja venäläisiä sävelmiä suomeksi pyöräytettynä. Kuten on ilmi tullu, on iskelmää joutunut kuulemaan meidän perheessämme paljon. Eikä siitä läheskään koko kirjo ole kamalaa. Varsinkin venäläiset ja italialaiset sävelmät toimivat hienosti. 

Siellä 1980-luvulla Topi ja Agents nousi Esa Pulliaisen tyylikkäillä sovituksilla ihan ikisuosikiksi. Ja onhan tämä varsinkin minun ikäluokalleni klassikkokamaa, kun puhutaan suomalaisesta mökkimusiikista. Topi Sorsakoski koskettaa myös muiden genrejen ystäviä rouhealla olemuksellaan ja omaperäisellä tulkinnallaan. 

Kaksi kitaraa on sellainen kipale, että sitä monesti itsekin kitaralla tapailen. Sen sanoitus on siinä mielessä taattua Helismaata, että päästä sitä ei kuuntelupäivänä saa enää pois mitenkään. 


tiistai 1. helmikuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 83. Mastodon - The Sparrow (2011)

 

”Pursue happiness with diligence” – tavoittele onnellisuutta ahkerasti. Mitään muuta ei kappaleessa lauleta. Miksi tämä riittää?

Laulu on kirjoitettu bändin tuolloisen kirjanpitäjän vaimolle. Tai paremminkin hänen muistokseen. Hän nimittäin kuoli vatsasyöpään levytysvuonna. Tuo ensimmäinen ja ainut laulettava lause oli kyseisen vainajan elämänohje.

Mastodonin kappaleeksi tämä on hyvin rauhallinen. Ja silloiseen tyyliin yllättävän melodinen. Bändin rosoisuus kuuluu, mutta kauniilla tavalla.

Tuota kappaletta kuuntelin silloin yrittäessäni nukuttaa tytärtäni. Meni se hyvin hänelle elämänohjeeksikin.