sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Keikka-arvio: Stam1na Kerubissa 2.4.2022

 


Stam1na-orkesterin uusin albumi Novus Ordo Mundi täytti helmikuussa jo vuoden. Korona-aika ja sen mukanaan tuomat hankaluudet saivat aikaan sen, että bändi pääsi Novus Ordo Rundilleen vasta nyt, vuosi levyn julkaisun jälkeen. Kuin eivät jo nuo vastoinkäymiset ja säätämiset olisi riittäneet, on kokoonpano joutunut turvautumaan tuuraajiin pitkin kevään keikkoja sairastapausten vuoksi. Nyt, rundin päättyessä Kerubiin, oli jalkeille kuitenkin saatu oikea kokoonpano ja sitä myöten odotukset olivat lauantai-iltana korkealla keikalle saapuessa.


Novus Ordo Mundi ei ollut tuoreeltaan iskenyt kovimpien Stam1na-levyjen lailla. Keikan lähestyessä kuuntelin sen kuitenkin keskittyen sekä sanoituksia lueskellen ja nyt sen sävyt alkavat erottua. Hyvä että levyyn on tullut perehdyttyä, sillä keikan kaikkiaan 16 kappaleesta puolet olivat uuden albumin materiaalia. Noista kahdeksasta itselleni kohokohdiksi nousivat tarttuvakertosäkeinen Betelgeuse, raskaasti vyöryttävä Metropolio sekä encoren avannut biisikaksikko Henkilökohtainen helvetti & Memento Mori (ateistin kiitos).


Keikan avasi tarkalleen ilmoitetulla kellonlyömällä, iltakymmeneltä, Uudet kymmenen käskyä-levyltä ponnistava keikkaklassikko Viisi laukausta päähän. Se on muuten ainoa kappale, jonka olen kuullut kaikilla kolmella näkemälläni bändin keikalla. Jatkeeksi tuli toiseksi viimeisimmältä Taival-levyltä löytyvä Sudet tulevat, joka lukeutui keikan positiivisiin yllätyksiin napakkuudellaan.


Uuden levyn ensimmäisenä kuultiin N.P.V.E.M, josta hypättiin bändin nimikkodebyytin ensimmäiseen raitaan, Ristiriitaan. UKK-suosikkilevyn meiningeissä jatkettiin vielä Merestä maalle-rallin verran, kunnes asetuttiin tukevasti kahden viimeisimmän levyn tunnelmiin. Narsisti oli räkäisempää meininkiä, Elämänlanka ja edellä mainittu Betelgeuse yhteislaulunomaisempia. Muistipalapelit rikkoi kahden tuoreimman levyn kappaleiden virran ja toimi ihmeen hyvin keikkabiisinä, vaikka onkin ehkä olemukseltaan aika pop Stam1na-settiin. Varsinaisen setin kaksi viimeistäkin olivat uusimmalta levyltä, kun kuultiin Novus Ordo Mundi (hienona versiona!) ja sahaava Sirkkeli.


Encore-segmentti imaisi mukaansa, kahta uuden levyn raitaa seurasi vanha suosikki. Kuten sanottua, Henkilökohtainen helvetti ja Memento Mori (ateistin kiitos) toimivat mainiosti. Ensimmäisen encore-pläjäyksen loppuun arvottiin (yleisön huutaessa jopa Autiotaloa) Kaksi reittiä, yksi suunta, sekin Uusilta kymmeneltä käskyltä. Aina oikein kova keikkabiisi!


Keikka tuntui jo päättyneen, mutta yleisön innokas taputtaminen ja jalkojen tamppaaminen saivat yhtyeen palaamaan vielä yhden kappaleen ajaksi lauteille. Viimeisenä numerona kuultiin tuota pestiä usein hoitava Lääke, alun pitäen Raja-levyltä vuodelta 2009.


Loppuun vielä huomio keikan soundeista. Oma paikkani oli eturivissä, mutta sointipolitiikasta jäi hyvä maku. Alkuun meinasi olla pientä puuroa, mutta encoren aikana havahduin siihen että kaikki soittimet erottuivat korviin. Rock´n´roll-energiaa välittyi myös juuri niin isolla kauhalla, kuin tuolta bändiltä voi olettaa.


Videoita illalta: https://youtube.com/playlist?list=PLsVziYINquEaBYY5IF75ZfDZ_qJB5x7bZ


BIISILISTA, STAM1NA @ KERUBI, JOENSUU 2.4.2022


  1. Viisi laukausta päähän
  2. Sudet tulevat
  3. N.P.V.E.M.
  4. Ristiriita
  5. Merestä maalle
  6. Narsisti
  7. Elämänlanka
  8. Betelgeuse
  9. Metropolio
  10. Muistipalapelit
  11. Novus Ordo Mundi
  12. Sirkkeli
  1. Henkilökohtainen helvetti
  2. Memento Mori (ateistin kiitos)
  3. Kaksi reittiä, yksi suunta
  1. Lääke



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti