torstai 13. lokakuuta 2016

Bob Dylanille kirjallisuuden Nobel-palkinto

Ruotsin akatemia julkisti tänään, että vuoden 2016 kirjallisuuden Nobel-palkinto, arvoltaan noin miljoona euroa, myönnettiin Bob Dylanille. 75 vuotta keväällä täyttänyt laulaja ja lauluntekijä on ollut aiemminkin esillä puhuttaessa ehdokkaista, mutta valintaansa ei pidetty todennäköisenä. Kyseinen Nobelin palkinto on aiemmin aina, siis koko vuodesta 1901 alkavan historiansa ajan, myönnetty kirjailijalle, runoilijalle tai näytelmäkirjailijalle.

On hyvin sopivaa, että juuri Dylan rikkoo tuon rintaman. Mies, joka oli etujoukoissa tuomassa rock-musiikkiin sanoituksia, jotka olivat yhtä aikaa vakavasti otettavia sekä yhteiskunnallisesti kantaa ottavia. Nyt, 50 vuotta ensimmäisten klassikkolevyjensä jälkeen, hän on jälleen nostamassa rock-lyriikkaa kulttuurillisesti seuraavalle portaalle.

Palkinnonsaajan nimen julkistaneen Ruotsin akatemian sihteerin Sara Daniuksen sanoin: ”Dylan kirjoittaa korvan runoutta, joka kuuluu esitettäväksi. Mutta samoin oli muinaisen kreikkalaisen runouden laita.”. Lyhyen elinkaarensa seuraavana askeleena rock-lyriikkaa voidaan siis alkaa entistä vakavammin pitää kulttuurin ja kirjallisuuden osana.

Itselläni Dylanin tuotantoon tutustuminen on vielä kesken. Kaikista julkaistuista kolmestakymmenestäseitsemästä studiolevyistä on tullut kuunneltua vajaa puolet ja Highway 61 Revisited soi tätä tekstiä kirjoittaessakin. Pakko todeta, että kun tämän jälkeen kuulee jostain tämän hetken ”kuuminta” pop-musiikkia, on kontrasti aika vahva.

The times they are a-changin'.

-A-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti