PINK FLOYD - ANIMALS (1977)
Wish You Were Here oli tehty, mutta pari kappaletta jäi yli. Nämä olivat pohjana Dogs- ja Sheep-kappaleille. Enää tarvittiin sikoja. Sävellysvastuu oli käytännössä Roger Watersilla. Muiden rooli oli pienempi, mutta kuuluva. Tosin kosketinsoittaja Richard Wrightin sooloja ei juuri kuulla.
Myös tarina oli Watersin näpeissä. Se ammensi hiukan George Orwellin Eläinten vallankumouksesta, mutta oli ylipäätään kapitalismia, ei neuvostomahtia vastaan. Siat ovat pomoja. Tyranneja, jotka alistavat muita. Koirat taas keskitason pyrkyreitä, jotka tekevät kaikkensa oman etunsa vuoksi. Lampaat kuvaavat normaalia, kasvotonta kansaa, joka on hiukan kapeakatseinen. Tarina on hyvä, vaikkakin hiukan pastissinomainen.
Musiikki on hämyilyä. Koskettimista otetaan paljon irti, vaikkei sooloja olekaan. Kukin kappale pääsee lähelle tarinansa tunnelmaa, ainakin tarinan tuntevan mielestä.
Pink Floyd jatkaa tällä albumilla vaikuttavan kansitaiteen linjaa. Kansi kuvattiin Battersean voimalaitoksella. Tai yritettiin. Kannessa leijuva sika oli oikeasti pituudeltaan 12-metrinen. Ensimmäisenä päivänä se karkasi, leijui Heathrown lentokentälle, pysäytti lentoja ja aiheutti paniikkia. Yksi päivä paikkailtiin ja kolmantena kuvattiin, mutta yhtä onnistunutta kuvaa ei saatu, joten lopputulos on yhdistelmä useampaa.
Albumi oli menestys. Kolmen kärjessä ympäri maailmaa, vaikkei siitä julkaistukaan sinkkuja. Pieni promokiertue tosin järjestettiin.
Konseptialbumina tämä kelluu hyvin progemetallin alkukeitoksissa. Pitkä ja kantaaottava satu, jota musiikilla väritetään. Tässä sadussa ei kuitenkaan suurempia musiikillisia tyhjäkäyntejä kuulu. Jollain tapaa metallin sivujakin käänteleviksi cover-versioiden esittäjiksi voisi lukea ainakin Les Claypoolin ja Gov't Mulen. Metallia voi kuulla parhaiten Dogsissa. Se menee sludge-temmossa ja toimisi kompoinsa takia myös doom-versiona.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti