maanantai 10. elokuuta 2020

Metallimusiikin olemus – 72. Miehistökikkailujen mestari




KANSAS - LEFTOVERTURE (1976)

Kansas tunnetaan jumalattomasta liudasta erilaisia kokoonpanoja. Vuonna 1969 kitaristi-kosketinsoittaja Kerry Livgren kasasi Lynn Meredithin ja Dan Wrightin kanssa Saratoga-bandin, joka vaihtoi nimensä Kansasiin seuraavana vuonna. Samalla se fuusioitui White Clover -bändin kanssa, josta mukaan tuli basisti Dave Hope ja rumpali Phil Ehart. Nämä porukat erkanivat ja yhdistyivät jälleen White Cloveriksi. Levydiilin myötä he kuitenkin ottivat Kansas-nimen takaisin.

Näinkin selkeiden vaiheiden jälkeen he tekivät kolme albumia, jotka myivät jotenkin. Kaksi viimeistä olivat Jenkkien TOP100:ssa. Laulaja Steve Walsh kärsi jonkinlaisesta valkoisen paperin syndroomasta. Näin Livgrenin oli pakko tulla auttamaan. Bändi souteli itsensä keskelle Lousianaa soiden keskelle äänittämään Leftoverturea. Äänitykset sujuivat mukavasti, vaikka Livgrenin mielestä studiolla oli ”pommikoneen kokoisia hyttysiä ja pihalla vaanivat alligaattoreiden laumat”.

Albumin avaava Carry on Wayward Son on mitä vähiten metallia, mutta hienohan se on. Se nousi Jenkkien listasijalle 11. ja nosti koko Leftoverture-albumin listavitoseksi. Kanadassa albumi oli jopa listakakkonen.

Kansas on itse kertonut ottaneensa vaikutteita Yesiltä ja Genesikseltä. Toisinpäin bändin vaikuttajakseen ovat maininneet metalliväestä sitä itsekin coveroineet Dream Theater, Anthrax ja Yngwie Malmsteen.

Heviin tältä albumilta on pitkä matka, vaikka sävellystyö ja soitto on kautta linjan vahvaa. Sounditkin ovat tuohon aikakauteen priimaa ja musiikki mahtipontista. Välillä tosin progekikkailu menee vähän ärsyttäväksikin, kuten Magnum Opuksessa.

Mutta metallia on hyvin vähän. Rumpufilleistä sitä voisi ehkä himpun verran löytää. Ehkä myös kompeissa on jotain samalla lailla kömpelöä, kuin Mike Portnoylla ajoittain. Vaikkei niin metallista, niin tuo hittibiisihän tähän kuitenkin laitetaan.  



Kuva: louder.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti