perjantai 28. elokuuta 2020

Metallimusiikin olemus – 77. - . -- - . -- -- ..



RUSH - MOVING PICTURES (1981)

Pearsonin lentoaseman koodi morsetettuna. Se on ihan hyvä intro progekappaleelle. Se lienee lähes kuuluisin tämän albumin kappaleista, vaikka tällä tunnettuja sävelmiä on muitakin.

Permanent Wavesin (1980) aikaan yleisö sai tottua Rushin lyhyempiin kappaleisiin, jossa oli myös huomattavasti enemmän syntetisaattorin käyttöä ja erikoisia musiikkityylejä, kuten reggaeta. Myös Neil Peart siirtyi sanoituksissaan enemmän humanistisiin teemoihin.  

Uusi albumi oli siis oleva edelleen radioystävällisempää kamaa. Nykyään kuunneltuna on vaikea ajatella sen soivan radiossa, mutta tuohon aikaan se oli lähes popia. Tällä kertaa bändi kirjoitti materiaalia Stony Lakessa, Ontariossa. Bändi oli erittäin luovassa tilassa ja siellä syntyi albumin hittikappaleista Tom Sawyer, Red Barchetta, YYZ ja Limelight.  

Melko kivuttoman sävellystyön jälkeen itse nauhoitussessiot tapahtuivat Quebecissä. Äänityksissä käytettiin paljon tilaääntä, jotta saataisin vangittua studiotilan äänet narulle. Peartin rintaan oli esimerkiksi teipattu mikrofoni, jotta rumpufilleistä saadaan dynaamisia. Soundeja ja äänimaisemaa voi pitää todella hyvinä edelleen jos verrataan äänitysten aikakauteen. Bändin kovasta soittokunnosta kertoo se, että esimerkiksi Red Barchetta tykitettiin yhdellä yrityksellä purkkiin. Muutenkin äänitykset kestivät vain pari kuukautta. 

Kanadassa albumi nousi odotetusti listaykköseksi. USA:ssa ja Briteissä kolmanneksi. Rolling Stone listasi albumin kaikkien aikojen kolmanneksi parhaaksi progealbumiksi heti King Crimsonin ja Pink Floydin teosten jälkeen. Kerrang! nosti levyn jopa kaikkien aikojen 100 parhaan metallialbumin joukkoon.  

Eikä se täysin väärin ole. Kyllä tällä albumilla kuuluu nimenomaan progemetalli tai sen tyylin peruselementit: oudon tahtilajin kosketinliidit, pitkät instrumentaaliosiot ja alati vaihtuvat rumpukompit. Monessakaan kappaleessa ei mennä 4/4-tahdissa. Myös Alex Lifesonin kitarat soivat säröisemmin.  

Albumin kappaleita on metallibändeistä tai vaikuttajista coveroineet ainakin Dream Theater ja Machine Head, sekä DT:n laulaja James LaBrie soolona.  

Esimerkkinä levystä instrumentaali YYZ!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti