torstai 25. elokuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 37. Porcupine Tree - Arriving Somewhere But Not Here (2005)

 


Muistan, että veljeni jossain vaiheessa oli saanut pari mp3:sta Porcupine Treetä. Tämä tapahtui joskus In Absentian aikoihin. Kappaleista toinen oli muistaakseni Collapse The Light Into Earth. Bändin nimi oli se ensimmäinen hieno juttu. Kappaleet olivat hyviä, mutta silloiseen makuun turhan rauhallisia.

In Absentian jälkeen oli bändin pojat aika myytyä miestä PT:lle. Hittilevyn jälkeen tuli Deadwing. Se ei kaikilta osin kolahtanut niin kovaa, vaikka mainio olikin. Esimerkiksi Lazarus ei lähde vieläkään yhtään. Tästä ASBNH:sta tuli sitten monen kuuntelun jälkeen melkoinen yöautoilumusiikin merkkipaalu.

Kun biisi alkaa niin kuin tämä alkaa, on selvää, että lopputulos ei voi olla huono. Olen aina pitänyt kasvavista kappaleista. Wilsonin hittikorva on oman genrensä kärkeä. Itse en tätä ihan täydellisenä kappaleena kuitenkaan pidä. Se on siihen tarkoitukseen hitusen turhan pitkä. En myöskään ihaile Wilsonin kitarasoolottelua. Se on muuten niin pehmeään soundiin vähän liian riipivää. Kynnet ja liitutaulu, you know.

Porcupine Tree on tuotannollisesti siloista. Se on musiikkia soittajille, mutta proge-musiikkina lähellä sitä, mitä oma bändini yrittää olla. Ei loputonta kikkailua, vaan pyrkimys tehdä tarttuvia koukkuja.

Autoiluun ja loppukesän iltoihin. Kun tiedostaa sen, että vauhtia on vähän liikaa ja joka toisen männyn takana vaanii hirvi.

tiistai 16. elokuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 38. Jimi Hendrix Experience – All Along The Watchtower (1968)

 


Lainaan tässä Atson aiempaa tekstiä: ”Bob Dylan julkaisi alkuperäisen All Along the Watchtowerin vuonna 1967 tyylilleen uskollisena "sanat ensin, musiikki sitten"-tyylillä, akustisen kitaran ja yksinkertaisen bändikompin ryydittämänä versiona. Jo seuraavana vuonna Hendrix otti teoksen käsiinsä ja muokkasi siitä oman versionsa.”

Ei olla tässä kappaleessa kaukana maailman parhaasta kitarasoolosta. Minun mittapuullani. Itse en oikein Dylanin musiikista saa irti, mutta sanoittajana mies on aika päällikkö.

Toinenkin Atso-viittaus. Jokunen vuosi sitten aloimme miettiä Atson kanssa mikä olisi maailman paras cover-biisi. Puolisen minuuttia heittelimme joitain ehdokkaita, kunnes molemmille välähti ettei sitä tarvitse enempää miettiä. Tässähän se on. 


maanantai 15. elokuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 39. Stam1na - Viisi laukausta päähän (2006)

 

Viisi Laukausta Päähän ottaa kantaa moneenkin aikaan, mutta tällä hetkellä se on erinäisten poliittisten kysymysten keskellä hyvinkin ajankohtainen. Sitä voi analysoida vain biisinä, mutta kyllä minä sen hyvin yhteiskunta- tai mediakriittisenä kappaleena näen.

Musiikillisesti se on huikea yleisön huudatus ja sanoitus on rytmitetty tyylikkäästi. Soolo ei ihan ole minun top-listalla, mutta poikkeuksena yleiseen thrash-kaaokseen, on sillä joku tarkoitus tai ainakin idea.

Stam1nan ykkösbiisejä. Suomalaista huippumetallia.

perjantai 12. elokuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 40. Dave Lindholm – Pieni ja hento ote (1982)

 


Daven soitossa on jotain uskomattoman tyylikästä. Ja äänessäkin on kokemusta, vaikka kappale on jo 40 vuotta vanha. Sanoitukset ovat aina olleet niin outoja, ettei niistä edes halua saada kaikkea selville. Ne vain ovat.

Kitaraa on niin vähän, ettei sitä ole oikein ollenkaan. Kuitenkin kappaleen muistaa kitarabiisinä, vaikka sitä kuljettaakin jouset ja spokenwordmainen laulanta.

Daven mukaan kappaleen nimi syntyi hänen suorittaessaan siviilipalvelusta vuonna 1973. Silloin hän saattoi näkövammaista henkilöä kädestä kiinni pitäen. Daven itsensä mukaan kappale on ”laulu vapaudesta, pois tarrautumisesta ja riippuvuudesta”. 


torstai 11. elokuuta 2022

Keikka-arvio: Eppu Normaali & Iiro Rantala Tavastia-klubilla 9. ja 10.8.2022



Eppu Normaali ja Tavastia-klubi: kahden mammutin kohtaaminen ensimmäistä kertaa toden teolla sitten vuoden 2009! Alun perin loppukesälle 2020, muutaman siirron jälkeen vuotta myöhemmäksi ja vihdoin nyt toteutunut tuplakeikka tuli nähtyä paikan päällä. Ja kannatti lähteä, olipa kovia keikkoja!

Eput ovat jälleen tänä kesänä hyödyntäneet Iiro Rantalan apua keikoillaan. Iiro tuo lavalle melkoisen annoksen energiaa, virtuositeettia ja soitantoratkaisuja, jotka tuovat monta kertaa kuultuihin biiseihin vallan uusia sävyjä. Joka päivä ja joka ikinen yö on saanut kauniin harson koskettimista, Baarikärpänen ja Urheiluhullu suorastaan käynnistyvät pelkällä pianolla. Puhtoinen lähiöni-rallin ikoninen vihellys- ja sittemmin bassosoolo on muuntunut pianorillutteluun. Bändistäkin näkee, että vaihtelu virkistää!


Heti ensi alkuun huomio Tavastian yleisöistä, jotka ansaitsevat erityismaininnan. Poissa oli kesäfestareiden humalainen örvellys aivan pieniä poikkeuksia lukuunottamatta. Eturivissäkin sai olla rauhassa ja kaikesta näki ja aisti, että yleisö oli tullut katsomaan keikkaa. Tavastia alkoi pakkaantua jo puoli tuntia ennen ilmoitettua alkamisaikaa. Tulipa keikkojen aikana mieleen, että ehkä hyvää yleisöä ei pidäkään tulkita yksin sen äänekkyyden perusteella, vaan myös sillä kuinka hiljaa se osaa olla. Kun Martti pyysi hiljaisuutta Pantsen aloittaa Kun olet poissa, niin yleisö totteli. Sitten kun piti laulaa mukana Sotilaallisen tyhjiön tai Njet njetin niin tarttuvia kertosäkeitä, niin ääntä lähti liki korvia vihlovasti. Ja yleisön asiantuntijuudesta puheenollen: pianisti-Iiro sai monet väliaplodit sooloistaan, erityisesti kohokohdaksi kohosi molempina iltoina hulppea Elämän tarkoitus


Entäpä itse keikat? Biisilista oli erittäin vahvasti allekirjoittaneen makuun, erityisesti herkullisen avausviisikon osalta. Ei sankariainesta on edelleen 2000-luvun paras Eppu-biisi ja erikoinen, joskin hyvin toimiva aloitusvalinta. Hipit rautaa ei ole lukeutunut keikkastandardeihin viime vuosina ja meinasi jopa liikuttaa. Suolaista sadetta soi uudella raikkaudella muutaman vuoden tauolla olemisen jälkeen. Elämän tarkoitus tuli jo mainittua tähtihetkenä ja sen perään kuultiin niin kuulas En saa mielestä sinua, jota ei Martin mukaan ole Tavastialla koskaan ennen soitettu, onhan se uinut setteihin Iiron pianon mukana.


Hittiosaston ensimaistiaisina kuultiin tuttu parivaljakko Murheellisten laulujen maa ja Baarikärpänen, jotka molemmat hyötyvät pianosta, joka vapauttaa myös kitaristit kokeilemaan uusia kuvioita. Jälkimmäisessähän kuullaan jopa muikea soolo! Sotilaallinen tyhjiö laulatti yleisöä ilahduttavasti.
Afrikka, sarvikuonojen maa kärsi ensimmäisellä keikalla hieman miksauksen epätasapainosta eivätkä kitarat päässeet murahtelemaan ihan niin uljaasti kuin levyllä. Kakkoskeikan kun katselin vähän taaempaa, niin balanssi oli sitten hieno. Tehtaanjohtaja Aku rummutteli menemään siihen malliin, ettei voinut kuin ihailla.


Erityisesti jälkimmäisenä iltana Kun olet poissa oli uljas ja majesteetillinen. Olisiko ollut paras KOP, mitä olen nähnyt. Hiljaiset säkeistöt, kertosäkeiden vyörytys, Pantsen soolot. Lisäksi viimeisessä säkeistössä oli nyt hienosti jännitteinen nostatut ennen kertosäkeen räjähtämistä. Ah.

Urheiluhullu lähti liikkeelle heti perään Iiron pianolla ja rakentuen viime joulun alta Nokia Areenan avajaisista sekä kevään akustiselta kiertueelta tutusti hiljalleen. Näin oltiin hittiputkessa, jonka seuraavana oli vuorossa tuttu trio.

Nyt reppuni jupiset riimisi rupiset toimii keikoilla aina. Varsinkin nyt, kun sen paikka on vähän elänyt ainaisen aloitusslotin sijaan. Vihreän joen rannalla (kauan sitten) lukeutuu Yhtyeen parhaisiin kappaleisiin ja nyt sekin pysyi läjässä paremmin kuin joskus. Tahroja paperilla oli molemmilla keikoilla jotenkin yllättävän hyvä tuon kolmikon lopuksi. Nämä siis soitettiin peräjälkeen ilman mitään ylimääräisiä spiikkejä: musiikki puhui puolestaan.


Seuraava alustettiin sitten molemmilla keikoilla huolellisesti. Ottihan Iiro esiin haitarinsa, jolla tuuttasi Pimeyden tangon täyteen hämmentäviä elementtejä. ”Tango” lukeutuu keikkabiisien aateliin. Myös Kitara, taivas ja tähdet esiteltiin tietenkin kitaristien taidonnäytteenä, tai kuten jälkimmäisellä keikalla yleisön huuteluun reagoitiin, biisinä jossa Pantse ja Juha soittavat ”tilu-lilu-leitä” koko rahalla!


Pääsetin kaksi viimeistä ennen encorea olivat vanhat tutut Joka päivä ja joka ikinen yö ja Puhtoinen lähiöni, jotka on ollut tapana soittaa parina jo vuosikaudet. Molemmissa Iiron koskettimet näyttelivät tärkeää roolia, kuten edellä tuli mainittua. JPJJIY:ssä oli viimeinen säkeistö pienennetty entisestään ja näin tuotu nyansseja. Jälkimmäisessä loppu leviää hienosti käsiin pianosoolon myötä!

Encoreen tultiin pianon johdattelemana, vuorossa oli Kaikki häipyy, on vain nyt. Aina keikkojen kohokohtiin lukeutuva laulu, jota Martti tulkitsi jälleen tutusti silmät kiinni mielenmaisemia maalaillen. Sen pariksi ykkösencoren loppuun oli laitettu Vuonna ’85, joka ei paremmassa kohtaa settiä oikein voisi olla. Juuri tuossa kohtaa se nostattaa tunnelman entisestään korkeammalle ja yhteislaulu on taattu. Onpa siinäkin samperin hyvä kappale!

Bändi häipyi jälleen lavalta palatakseen vielä toisen ja viimeisen kerran. Viimeiset kaksi rallia veivät tunnelmat kauaksi 70-luvulle ja punk-menneisyyteen. Ensimmäisenä niistä ihastuttava Poliisi pamputtaa taas, joka oli viimeksi soitettu Ratinan 40-vuotisjuhlakeikalla 2016 ja koko 2010-luvulla alle kymmenen kertaa! Viimeisenä naulana arkussa oli tottakai Njet njet.


Olipa hienot kaksi iltaa Tavastialla ja bändi inspiroituneessa lyönnissä! Sellaista huhua on kyllä ollut liikkeellä, että meininki on ollut kesän mittaan kovaa. Oli hienoa olla mukana. 


Allekirjoittaneelle jälkimmäinen näistä illoista oli neljäskymmenes nähty Eppu Normaali-keikka. Keikat olivat keskenään eri tyyppisiä, vaikka biisilista olikin identtinen. Ensimmäisen katselin eturivistä, jälkimmäisen Tavastian portailta. Ehkä osin siksikin tuntui, että ensi-ilta räjähti käyntiin rajummin ja sitten intensiteetti ehkä tasaantui, kun taas jälkimmäisen kliimaksi nähtiin loppusetin hittiputkessa. Molempina iltoina Elämän tarkoitus tuntui herättävän suurimmat aplodit, kuten akustisellakin kiertueella!


Kiitos bändi: seuraavia seikkailuja kohti!


Eppu Normaali @ Tavastia-klubi 9. ja 10.8.2022 (kesto 1 h 40 min):





Toomion Top200-biisit: 41. Queen – The Show Must Go On (1991)

 


Tämä on minulle ja tietylle vaiheelle elämässäni enemmänkin käsite kuin musiikkia. Siksi tästä on vaikea kirjoittaa mitään konkreettista.

Soundeja ja Freddien ääntä täytyy edelleen ihmetellä. Sillä levytysaikaan oli miehen olo jo melkoisen kehno. Ja kummastella täytyy myös sitä, että kriisin ja lopun keskellä bändi on pystynyt noin uskomattoman ehjiin sävellyksiin. Lyriikat varmaan tulevat sydämestä tuossa tilanteessa.

Kun Freddien kuolema tuli tietooni, oli lumi satanut lähes sulan maan päälle. Vedin pettyneenä pulkkaa mäkeä ylös. Tuon kokonaisen millin paksuisen lumikerroksen päällä. Tuo on se tunnelma, missä tätä pitäisi kuunnella. Ensilumi ja sen tuoma pettymys.

Onhan tämä julmetuilla soittomäärillä menettänyt kovimman tenhonsa, mutta silti maagisen kova kappale.

keskiviikko 10. elokuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 42. Alice In Chains - Don't Follow (1993)

 

Vaikka biisit olivat tuttuja, olin Alice in Chainsia kohtaan tavallaan myöhäisherännäinen. Bändi tuli ohiteltua tuonne 2000-luvun alkuun asti. Lopulta tätä kuunneltiin pyöriä korjaillessa, homeisessa asunnossa nukkuen, asbestipölyisessä kellarissa työskennellen ja rahattomassa vapaa-ajassa seikkaillen. Hyvää ja huolellista aikaa.

Vaikka ajatus kylmiltään etoisi, tulee Slayne Staleyn ääni paremmin esiin näissä vaarattomammissa sovituksissa. Muutenkin bändi toimii. Lähes vetoavammin kuin sähköisenä versiona. 

Don’t Follow on kauneimpia erolauluja ikinä. Voisiko sanoissa olla kuultavissa myös huoli laulaja Staleysta? Siitä löytyy myös varsin verevä huuliharppusoolo.

Kitara- ja bassosoundeissa on jotain hyvin juurevaa. Soitinliikkeessä jos tällaiset soundit saisi aikaan, ei soittimesta malttaisi irti päästää. Kaikki sillä soitettu, lähtien riitasoinnuista ihan todellisiin virheisiin, kuulostaisi hyvältä. Soittajat tietävät ilmiön. No joo, soundipuolta helpottaa sekin, että kitaraa raapii Jerry Cantrell.

Nautitaan epävakaisen sään vallitessa nuotion ääressä. Kuovi laulaa jossain ja hyttyset syövät. Oluttakin voi palan painikkeeksi ottaa.