maanantai 6. helmikuuta 2017

Metallimusiikin olemus – 21. Suurempi kuin Jeesus

Maailman kuuluisin yhtye lienee The Beatles. Edelleen se sitä lienee, vaikka siitä on jo 47 vuotta kun bändi on viimeksi esiintynyt. Monelle nimet John Lennon, Paul McCartney, George Harrisson ja Ringo Starr ovat tuttuja.

Beatleseille ominaista olivat moniääniset lauluharmoniat. Tuolle ajalle hyvin merkittävää oli myös se, että bändi sävelsi suurimmaksi osaksi itse esittämänsä musiikin. Bändi myös onnistui siinä, missä harva tuon aikakauden bändi pysyi mukana. Se nimittäin pystyi siirtymään menestyneestä single-julkaisijasta menestyneeksi albumijulkaisijaksi musiikin myynnin kokiessa murrosta tuolla alueella.
Esimerkkialbumina on Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967), joka on jo kahdeksas Beatles-albumi. Se jatkoi Revolver-albumin kokeellisempaa linjaa. Se on mailman tiettävästi ensimmäinen albumi, jossa kappaleiden välissä ei ole taukoa. Bändi halusi lähtökohtaisesti kuulostaa erilaiselta. Äänityksissä mikrofoneja tungettiin torvisoittimien sisään ja ties minne. Lauluja pyöräytettiin Leslie-kaapin kautta ja raitoja yhdisteltiin mielivaltaisesti. ”Painajaismaista aikaa”, kuten tuottaja George Martin äänityksiä kuvasi.

Kun kyseessä on musiikkikulttuurin kannalta näin merkittävä yhtye, on vaikutukset joka puolella nähtävissä. Metallin syntyyn juoni löytyy julkaisuajan psykedeliasta. Harrison oli tuonut musiikkiin vaikutteita intialaisesta musiikista. Intialaisiin tai ylipäätään itämaisiin äänimaisemiin sortuu lähes jokainen metallibändi jossain vaiheessa uraansa. Eikä se missään nimessä ole vääränlaista sortumista. Beatles vain oli rohkea ja lähti siihen suuntaan. Nimetkääpä proge-bändi, jolla ei ole itämaisissa tunnelmissa kulkevaa kappaletta.Tällä albumilla Within You Without You on tästä paras esimerkki. Good Morning Good Morning taas tuo riffittelyn ja soolot sillä tavoin esille, että kun ne yhdistää rumpuraitaan, saa aikaan kappaleen, jonka olisi voinut myös System of a Down säveltää.

Kansitaide ei varsinaisesti metallipuolelle mene, joskin näyttävyyttä tässäkin on haettu. Kanteen on kuvattu koko joukko merkittäviä henkilöitä. Ja kerrotaan nyt tuo usein kuultu tarina siitä, että myös Hitler oli alun perin suunnitelmissa laittaa kanteen. Hänet kuitenkin vedettiin viime hetkillä pois. Jopa Jeesus oli albumille toiveissa. Se ei kuitenkaan Lennonin Jeesus-vertauksen jälkeen ollut muiden mielestä järkevää. Näin ollen Jeesus sai pitää vapaapäivää, eikä joutunut kuvauksiin. Kansissa on sellainenkin omaperäisyys, että tällä albumilla kappaleiden sanat on kirjoitettu ensi kertaa maailmanhistoriassa näkyviin.

Albumi on minulle aika sekava kattaus, mutta ei se vastenmielinen kuunneltava ole. Psykedeelinen kuvaa oikein hyvin sitä. Esimerkkikappaleena laitamme ilmoille tuon Within You Without Youn, jolla George Harrison soittaa kaikki soittimet, sekä myös laulaa kappaleen.

https://www.youtube.com/watch?v=y__Zs3e6BdA

https://open.spotify.com/album/1PULmKbHeOqlkIwcDMNwD4

Kuva: Vintage.everyday

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti