keskiviikko 2. joulukuuta 2015

TOOMION TOP100: 42.Pink Floyd - Wish You Were Here

Nauhoitettu: 1975
Julkaistu: 15.9.1975
Levy-yhtiö: Harvest, Capitol

Listaykkönen Briteissä ja USA:ssa ja hyvin monessa muussakin maassa.

SINGLE
- Have a Cigar

”Näin tylsästi nimetty albumi ei voi mitenkään sisältää mitään mielenkiintoista.” Näin luulin. Sitten kävi niin, että löysin kaverini kanssa yhdestä varastosta lukemattomia hylättyjä kasetteja. Yksi niistä sattui olemaan juuri tämä albumi.

Levy oli ilmestyessään pieni pettymys fanien keskuudessa. Johtuen varmaankin siitä, että Dark Side of the Moon oli ollut niin järjetön menestys, että se oli monilla listoilla vahvoilla vielä tämän levyn ilmestymisen aikoihin. Nykyisellään Wish You Were Here on mielestäni aika paljonkin parempi albumi kuin tuo pimeän puolen levy.

Tuossa aikakaudessa on jotain tavattoman hienoa siksi, että silloin on voinut rohkeasti tehdä päälle kymmenminuuttisia biisejä ja silti levyt ovat myyneet. Toki välineet kappaleiden skippaukseenkin ovat olleet vähissä. Onhan se nyt kuitenkin aika erilaista kun levyllä on 8.30 minuuttia instrumentaalia ennen kuin laulu alkaa.

Shine on You Crazy Diamond mahtava kappale, vaikka mittaa onkin nykymaailmaan hirvittävästi. Se on täynnä niitä elementtejä, joita Pink Floyd parhaimmillaan tarjoilee. Tajuntaan tarraavia blues-voittoisia kitaramelodioita, psykedeliaan taipuvia efektejä ja kantaaottavia sanoituksia. Siinä myös kuuluu yhtyeen huoli entisestä bändikaveristaan.

”Pink Floydin musiikista kuulee, että se on Pink Floydin musiikkia. ”


Tämä albumi on teos. Se menee taustamusiikkinakin, mutta se ei missään nimessä ole yhdentekevä. Pink Floydin musiikista kuulee, että se on Pink Floydin musiikkia. David Gilmourin kitarasoolot ovat juuri sen mittaisia kuin niiden pitääkin. Bendit taipuu sinne, minne niiden olettaakin taipuvan. Richard Wrightin kosketinsoundeissa on aina ollut jotain miellyttävää.

Parhaiten maistuu myöhään yöllä, juuri ennen nukkumaanmenoa. Suosittelen kuulokkeita. On nimittäin taivaalliset panoroinnit.

PARHAAT HETKET
Shine On You Crazy DiamondTämä kappale riittäisi yhdeksi albumiksi.

EI LÄHDE
Have a Cigar Jos tämä kappale ei olisi niin heikko, olisi albumi TOP-kympissä.

<iframe src="https://open.spotify.com/embed/album/6uvBKDGlJAYLH5Vy6RQVsc" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti