keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 3. Dire Straits - Sultans of Swing (1978)

 


Pikkupoikana ärsytti suunnattomasti, että kappale radiossa leikattiin ennen lopun sooloa. 

Mark Knopflerin säveltämä ja sanoittama laulu sai alkunsa, kun Knopfler oli nähnyt pienen jazz-yhtyeen keikan. Yleisöä ei ollut nimeksikään ja paikkakin puolikämäinen. Silti bändi oli esitellyt itsensä ”swingin sulttaaneiksi”. Knopfler piti kontrastista. 

Knopflerin mukaan monet kappaleen kitarakuvioista ovat äänitystilanteessa improvisoituja. Noista improvisaatioista tuli kuitenkin osa pakollista ”räpellystä”, joka tuli joka kerta soittaa samaan tapaan. 

Olen pohtinut paljon, onko tuo kitara se kappaleen juttu. Vai se soolo? vai onko se Pick Withers rummuissa? Vai onko se kuitenkin Sanoitus, jossa guitar Georgen soinnut kuullaan myös oikeasti?

Se on kuitenkin kliseisesti se kokonaisuus. En ole päässyt muuhun tulokseen. 

Siellä 4.10-4.30 kohdilla on biisin paras kohta, joka muuttaa hetkellisesti biisin luonnetta. Koko bändi taipuu siihen jazzinomaisesti, hiukan ojan puolelta, mutta tiellä pysyen. 

Olen yrittänyt kappaletta harjoitella rummuilla. Ei onnistu vielä. Tarvitsee jokusen vuoden. Vaikka olen tämän tuhat ja taas tuhat kertaa soittaessani kuullut, ei kyllästytä. Ja tuskin se niin tekee koskaan. 

tiistai 29. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 4. Alice Cooper - Poison (1989)

 


Olin aika pieni poika, kun tämä tuli Levyraadissa. Hämähäkkiteema, varjoina soittavat miehet ja vähän pelottavan näköinen laulaja vangitsi katseen. Raskaampi musiikki oli jo tuolloin ”jännä juttu”, joten korvatkin oli viety. Kun jo silloin kauniiksi ymmärretty nainen asteli sisään kulki jotain koko vartalon läpi. 

Kappaleessa kuuluu Desmond Child. Jotenkin tuotanto on tuore vielä kolme vuosikymmentä myöhemminkin. Miksaus on erittäin hyvin onnistunut, eikä mikään rasita korvia. 

Poisonissa on saavutettu joku värähtelyn taso, joka toimii vuodesta toiseen ja kelle vain. Tyttäreni tykkää kappaleesta, eikä se isäänikään häiritse. Alice Cooper on vakuuttava ja persoonallinen, mutta ei ylimielinen. 

Pidän tätä kappaletta jonkinlaisen ensimmäisen seksuaalisuuden pisaran nuolaisuna. Ei ihan tiedä, että mitä tarkoittaa, mutta jokin vetää puoleensa. Myrkyn lailla


maanantai 28. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 5. Porcupine Tree - Trains (2002)

 


Jos miettii progressiivisen rockin peruselementtejä, niin tässä kappaleessa ne ovat ehkä parhaiten kohdillaan.

Soundit, miksaus ja kaikki ovat tasan tarkkaan siellä missä pitää. Jopa se kympin kappaleelle välttämätön, vähän ärsyttävä kohta. Toki tuo 20 vuotta tekee tuotannon osalta tehtävänsä, mutta tätä se oli vuonna 2002. 

Rytmiryhmän hoitaessa taustatyön kiitettävästi tekee sen myös Wilsonin hempeä laulu. Sen hiukan häiritsevän läpytyksen jälkeen tullaan takaisin kertosäkeeseen hienolla liu’ulla.

Kappaleen lyriikat kertovat kauniisti junista, jotka monelle kuvaavat matkaa, aikaa, paikkaa, yksinoloa, muutosta. 

Wilsonin sanoitukset ovat välillä osittain naiiveja, mutta Trainsin toinen säkeistö on maaginen.

”A 60 ton angel falls to the earth
A pile of old metal, a radiant blur
Scars in the country, the summer and her”

Trainsin soidessa käsistä lipeävänä loppukesän iltana, on Suomen luonto kauneimmillaan.


perjantai 25. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 6. Pyhimys & Saimaa - Olen odottanut kärsivällisesti (2019)

 


Jos kappaleessa puhuu kasvain ja “sitä jotain” odottava ihminen, sen lisäksi, että tuotanto on aivan päättömän hyvä, on joku mennyt maaliin. Tässä on. 

Hiukan aluksi hirvitti se, että räppäri nyt tulee Saimaan solistiksi. Pyhimys oli jo ennestään tuttu, eikä sieltä kamalasta Elastisen päästä. 

Jäsen A:n kanssa taidettiin Joensuu Runille hakea PA-vehkeitä, kun tätä ensi kertaa kuunneltiin. Autossa oli tuotannon edessä hiljaisia poikia. 

Tässä sanoma menee syvälle tällaisen entisen sairauskammoisen sieluun. Ja Mikkolan Mattilan Mikon Mattia pitää kyllä yhä syvempään kumartaa. 

Elämän tarkoituksen pohdintaan.


torstai 24. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 7. Smashing Pumpkins - Disarm (1993)

 


Olen jo aiemminkin todennut, että Smashing Pumpkins ei lähtenyt teininä. Olin mieluummin punk- ja hevikuuntelija. Sitten tuli aikuisuus ja sen vastuut. Alkoi ”smässäritkin” kiinnostaamaan.

Corganin biisinkirjoitustaito on ihailtava. Narisevaan ja naukuvaan ääneen voi nojata, eikä sitä häpeillä vaan käytetään instrumenttina. Suvannot ja nostatukset ovat tyylikkäitä, ei päälleliimattuja.

Disarmin sanoissa on tuskaa lapsuudesta ja sen liiallisesta lyhyydestä, johon syyllisiä olivat Corganin väkivaltaisetkin vanhemmat.

Itse kuuntelen sitä kuvauksena siitä, kuinka ihmiselle realisoituu se, ettei ikuiseksi oletettu parisuhde olekaan sitä, eikä täydelliseksi oletettu kumppani olekaan sitä.

Koskettava kappale, jossa on sellaista tuskaa, jota aikuisena muistelee teinien kokevan.

Syntyjen syvien miettimisen ääniraidaksi.


keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 8. Oceansize - Ornament/The Last Wrongs (2006)

 


Monelle outo, mutta monelle tutustumisen arvoinen bändi, joka lakkasi olemasta erään Varsovan keikan jälkeen. Kun tallenteita katsoo tuolta keikalta, voi syynkin ymmärtää. 

Bändi avautui itselleni vuoden 2008 Ilosaarirockissa. Tällä bändillä on ollut tähän mennessä hienoimmat näkemäni lavakoreografiat. 

Tuo keikka loppui tähän kappaleeseen, joka on rakennettu oikein tyylikkäästi. Niin soitto kuin laulukin palvelevat kokonaisuutta säilyttäen silti progressiivisen otteen. 

Pidän progemusiikista silloin, kun siinä on ajatusta eikä vain päämäärätöntä sekoilua. Tässä on tuota ensimmäistä hyvin paljon. Tässä on lopun kauneudesta huolimatta myös sellainen surullinen maailmanlopun fiilis.

Niihin hetkiin, kun haluan herättää soittamisen ilon. 


tiistai 22. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 9. Pink Floyd - Shine on You Crazy Diamond, pt. 1-5 (1975)

 


The Dark Side of the Moonin jälkeen Kitaristi Dave Gilmour olisi halunnut kehittää jo olemassaolevia kappaleita ja rumpali Nick Mason oli henkisesti jumissa kariutuvan avioliittonsa takia. Roger Waters piti kuitenkin (onneksi) ohjaksia käsissä ja luonnosteli uuden albumin konseptin, jossa kritisoitiin vallitsevaa musiikkibisnestä sekä muisteltiin mielenkirkkautensa menettänyttä Syd Barrettia.  

Albumin nauhoitusten ollessa käynnissä, käveli studioon ylipainoinen mies muovipussi kädessään. Kukaan ei tuntenut miestä aluksi. Sitten bändi tajusi, että kyseessä on Syd Barrett. Tapahtuma oli tunteellinen bändin jäsenille, mutta kaikki olivat sitä mieltä, ettei Barrett ollut normaali. Hänen on kerrottu kuitenkin kommentoineen bändin sillä hetkellä harjoittelemaa Shine On You Crazy Diamondia vanhanaikaiseksi.  

Shine on You Crazy Diamond mahtava kappale, vaikka mittaa onkin nykymaailmaan hirvittävästi. Se on täynnä niitä elementtejä, joita Pink Floyd parhaimmillaan tarjoilee. Tajuntaan tarraavia blues-voittoisia kitaramelodioita, psykedeliaan taipuvia efektejä ja kantaaottavia sanoituksia. Siinä myös kuuluu yhtyeen huoli entisestä bändikaveristaan. 

Tällä kappaleella voi rauhoittua. 


maanantai 21. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 10. Type O Negative - Red Water (Christmas Mourning) (1996)

 


En ole synkkämielinen mies, eikä minua pelotakaan, melankolia toimii. Niinä elämän matalina hetkinä toimii synkkyyskin ja silloin on Type O Negative paikallaan.

Kappaleen tempo on niin hidas, että se voisi soida hautajaisissa. Nimensä veroisesti kappale sisältää jotain jouluista. Kulkusten helinää ja joulupallojen putoamisia.

Tämä biisi kertoo läheisten menettämisestä. Peterin ja Joshin elämästä katosi tuohon aikaan paljon läheisiä ihmisiä. Seuraava lausepari saa veren hyytymään:

”My tables been set for but seven, just last year I dined with eleven.”

Jo pitkään minun joulunalusbiisinä on ollut Red Water (Christmas Mourning). Synkkääkin synkempi, jopa raastava.


perjantai 18. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: Pitää nuolaista ennen kuin loput tippuu

 


Niin se vaan tämäkin lista saavuttaa huipennuksensa. Huipentuuko se nyt muille kuin minulle, on tietysti ihan relevantti kysymys.

Olen tätä kärkeä pyöritellyt sen pari vuotta. Voisi sanoa, että TOP20 on vaihtanut järjestystä usein. TOP10 silloin tällöin. TOP4 on ollut vaikea. Se ei tuntunut ihan hyvältä pitkään aikaan, mutta kuukausi sitten se loksahti. Nyt olen siihen tyytyväinen.

Kyllä loppu on minut tunteville tuttuja kappaleita täysi, mutta ei ne mitään ilmiselviä klassikoita ole. Kaikki ainakaan.

Ehkä itseänikin yllättää listassa se, että kärjessä ei kuitenkaan tyylillisesti ole sitä musiikkigenreä, mitä eniten kuuntelen.

Ensi viikolla tämä kärki alkaa paljastumaan. Ja sen se olisi tehnyt ilman tätä tyhjänpäiväistä kirjoitustakin.


LISTA TÄHÄN ASTI:


10. The Who - Baba O'Riley
11. Topi Sorsakoski & Agents - Kuin Yö
12. Devin Townsend - Kingdom
13. Kingston Wall - The Real Thing
14. Helloween - Push
15. Devin Townsend - Earth Day
16. Toto - Africa
17. Lana Del Rey - Venice Bitch
18. Topi Sorsakoski & Agents - On Kesäyö
19. Leprous - The Valley
20. Rainbow - Tarot Woman
21. Pearl Jam - Sirens
22. Topi Sorsakoski & Agents - Kirje
23. Queen - A Winter's Tale
24. Eppu Normaali - Hipit Rautaa
25. Queen - Innuendo
26. Sydän, Sydän - Ensin täytyy laulaa laulunsa
27. Blind Guardian - Imaginations From The Otherside
28. Rauli Badding Somerjoki - Tähdet, Tähdet
29. Ozzy Osborne - Perry Mason
30. Topi Sorsakoski & Agents - Tyhjää
31. Kuusumun Profeetta - Ei aurinko milloinkaan laske
32. Jean Sibelius - Finlandia op. 26
33. Topi Sorsakoski & Agents - Vihreät Niityt
34. Nick Drake - Things Behind the Sun
35. Chris Cornell - You Know My Name
36. Devin Townsend - Nobody's Here
37. Porcupine Tree - Arriving Somewhere but not Here
38. Jimi Hendrix Experience - All Along The Wathctower
39. Stam1na - Viisi Laukausta Päähän
40. Dave Lindholm - Pieni ja Hento Ote
41. Queen - The Show Must Go On
42. Alice In Chains - Dont Follow
43. Devin Townsend - Deep Peace
44. Stam1na - Merestä Maalle
45. Aerosmith - Janie got a Gun
46. Miljoonasade - Olkinainen
47. Guns N' Roses - Welcome to the Jungle
48. Kula Shaker - Hush
49. Antimatter - Everything You Know Is Wrong
50. Edu Kettunen - Autioilla Rannoilla
51. Pearl Jam - Nothingman
52. Saimaa - Le Mistral
53. Stam1na - Kannoin sinut läpi hiljaisen huoneen
54. Juha Vainio & Hyvän Tuulen Laulajat - Vanhojapoikia Viiksekkäitä
55. Leevi & the Leavings - Teuvo, Maanteiden Kuningas
56. Queens of the Stone Age - The Sky Is Fallin'
57. Jimi Hendrix Experience - Hey Joe
58. Opeth - Windowpane
59. Cog - What If?
60. Sharon Van Etten - The End of the World
61. Julie London - Fly Me To The Moon
62. Judas Priest - Hard As Iron
63. Queens of the Stone Age - Everybody Knows That You Are Insane
64. Gregory Porter - Painted on Canvas
65. Helloween - The Departed (the sun is going down)
66. Devin Townsend Project - Terminal
67. J. Karjalainen - Mennyt Mies
68. Angra - Heroes of Sand
69. J.Karjalainen - Villejä Lupiineja
70. Radiohead - All I Need
71. Billy Idol - White Wedding
72. Cynic - True Hallucination Speak
73. Smashing Pumpkins - Soots and stars
74. Porcupine Tree - The Creator Has A Mastertape
75. Opeth - Grand Conjuration
76. Opeth - Ghost of Perdition
77. Eppu Normaali - Arkussa Vainaan
78. Devin Townsend - Deadhead
79. judas priest - ram it down
80. Between the Buried and Me - Three of a Perfect Pair
81. Michael Jackson - Beat It
82. Topi & Agents - Kaksi Kitaraa
83. Mastodon - Sparrow
84. Pink Floyd - Comfortably Numb 
85. Mastodon - Jaguar God
86. Black Sabbath - Immaculate Deception
87. Spidergawd - Is this Love?
88. Symphony X - Evolution (The Grand Design)
89. Type O Negative - Wolf Moon
90. Youssu N'dour & Neneh Cherry - 7 Seconds
91. Arcane Roots - Off the Floor
92. Blind Guardian - Blood Tears
93. Dream Theater - Space Dye-Vest
94. Judas Priest - Blood Red Skies
95. Katatonia - Soil's song
96. kolmas nainen - En Oo Kuullut Mitään
97. A Perfect Circle - Let's Have A War
98. Evergrey - Watching the skies
99. Michael Sembello - Maniac
100. Opeth - The Drapery Falls
101. Queens of the Stone Age - I Appear Missing
102. Pariisin kevät - Pyykkipäivä
103. Mikko Kilkkinen - Soittakaa lujempaa
104. Dimmu Borgir - Progenies of the Great Apocalypse
105. Aerosmith - Livin' on the Edge
106. Type O Negative - Nettie
107. Sting - Englishman in New York
108. Crash Test Dummies - Mmmmm mmmmm mmmm
109. Black Country Communion - One Last Soul
110. David Bowie - Space Oddity
111. Tenhi - Yötä
112. Vesa-Matti Loiri - Kun mä rupesin ryyppäämään
113. Michael Kiwanuka - Tell me a Tale
114. Johnny Cash - Hurt
115. Queen - Who Wants to Live Forever
116. Alice In Chains - Man in the box
117. Leevi & the Leavings - Jos Helsinki on kaunis
118. Kolmas Nainen - Paskanhajua
119. Edu Kettunen - 69-Scania
120. Faith No More - I Started a Joke
121. Edu Kettunen - Lentäjän Poika
122. Pepe & Saimaa - Lyhyenä Hetkenä
123. Eppu Normaali - Kun Olet Poissa
124. Symphony X - Death of Balance / Lacrymosa
125. For the imperium - breathing live in you
126. System Of A Down - Toxicity
127. Therapy? - Diane
128. Marzi Nyman - Solutasolla
129. Roy Orbison - She's a mystery to me
130. Radiohead - Climbing Up The Walls
131. Prince - Purple Rain
132. Ihana Leijona - Rosebud
133. Dire Straits - Calling Elvis
134. Blind Guardian - Another Holy War
135. Stam1na - Sananen Lihasta
136. Dimhav - Boreal Ascent
137. The Connells - 74-'75
138. Devin Townsend - Namaste
139. Gov't Mule - Bad Little Doggie
140. Leprous - the cloak
141. Matthew Good Band - Advertising on Police Cars
142. The Doors - Break on Throug (to the Other Side)
143. Queen - I'm Going Slightly Mad
144. Glen Hansard & Marketa Iglova - When Your Mind's Made Up
145. Lulu - Man with the golden gun
146. Saimaa - Per Vers, Runoilija
147. Evergrey - Blackened Dawn
148. Type O Negative - Anesthesia
149. John Williams - Imperial March
150. Type O Negative - Love You To Death
151. Sting - The Hounds of Winter
152. Coldplay - Politik
153. Smashing Pumpkins - Tonigh, Tonight
154. Red Hot Chili Peppers - Parallel Universe
155. Antero Lindgren - Snake and the Devil's Arm
156. Shirley Bassey - Moonraker
157. Spacehog - In the Meantime
158. Kaseva - Tyhjää
159. Liam Lynch - United States of Whatever
160. Stanley Myers - Cavatina
161. Deep Purple - Sometimes I Feel Like Screaming
162. Queen - Bohemian Rhapsody
163. Rufus Wainwright - Do I Dissapoint You
164. Tapio Rautavaara - Päivänsäde ja Menninkäinen
165. Radiohead - Pyramid Song
166. Govt Mule - Blind man in the dark
167. The Cranberries - Salvation
168. R.E.M. - Man on the moon
169. Type O Negative - Black no 1.
170. Cairo - Angels and Rage
171. Gojira - The Art of Dying
172. Midlake - Acts of Man
173. Circle  - Vaellus
174. AC/DC  - T.N.T.
175. Rockin' Da North - Kingsize
176. Soilwork - As We Speak
177. Rauli Badding Somerjoki - Valot
178. Opeth - Deliverance
179. Opeth - The Lotus Eater
180. Mr. Bungle - Goodbye Sober Day
181. Deftones - Minerva
182. The Who - Wont get fooled again
183. Radiohead - Karma Police
184. Queen - Stone Cold Crazy
185. Leevi & the Leavings - Olipa Kerran Ihminen
186. Juice Leskinen Grand Slam - Norjalainen Villapaita
187. The Moody Blues - Nights in White Satin
188. Rezno Seress - Szomoru Vasarnap
189. Ennio Morricone - Man with a Harmonica
190. Luciano Pavarotti - Ave Maria
191. Aerosmith - Dream On
192. Queen - Headlong
193. Tuomari Nurmio ja Köyhien Ystävät - Valo Yössä (Twist)
194. Outkast - Ms. Jackson
195. Devin Townsend - Truth
196. Simon & Garfunkel - The Sound of Silence
197. Prodigy - Voodoo People
198. AC/DC  - Thunderstruck
199. Uriah Heep - July Morning
200. Rolling stones - Paint it black

torstai 17. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 11. The Who - Baba O'Riley (1971)

 


Who’s Next on yksi maailman parhaista albumeista. Suuren yleisön mielestä. Eikä se nyt ihan suotta näin olekaan. Albumin hitit ovat sellaisia, että rockia kuunnellut ei ole niiltä voinut mitenkään välttyä. 

Tällä albumilla The Who oli toipumassa rock-ooppera Tommysta, Moon veti huumeita ja Townsendh viunaa. Sieltä kuitenkin kaavittiin jälkimmäisen raitistumisen jälkeen sellainen albumi, että oksat pois. Who’s Nextilla ovat pääosassa kovat riffit ja sävellykset, mutta myös A.R.P.-syntetisaattori.

Levyn aloitusbiisi menee edellisen kanssa klassikkosarjaan. Siellä kuullaan viulua ja itämaisia sävyjä. Kummallista synaloopia ja Moonin tarkkaa soittoa. Kaikkea erikoista siis.

Minulle Baba O’Riley on nimenomaan CSI:n juttu. Muistan, kun mietin että ”mitäs helvettiä se tämä on!?!" Pidän Moonia parhaimmillaan aivan älyttömän kovana rumpalina. Moonhan ei juuri peltejä käyttänyt ja se on ovelaa jos mikä. Tässä Daltreykin vetää kyllä aivan elämänsä huokuja keuhkoistaan. 

Parhaimmillaan The Who on aivan käsittämätön. Tästä biisistä tulee aina sellainen ”kyllä kaikki kuitenkin onnistuu” -fiilis. 


keskiviikko 16. marraskuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 12. Topi Sorsakoski & Agents - Kuin yö (1988)

 


Unchained Melody, kuten se alkuperäinen nimi kuuluu. Sävellys on jo vuodelta 1955, mutta minulle se on tiensä löytänyt vasta 1980-luvun lopulla. 

Topin versio on äänityksen jollain tapaa viimeistelemätön. Joku siinä laahaa ja joku on nokillaan. Toisaalta Topin laulu on sitä aina, mutta tässä erityisesti. Ja se tekeekin tästä inhimillisen. Virherttömyyshän harvoin on täydellistä. Ei se ainakaan kosketa. 

Topi lauloi tämän Hotelli Mesikämmenessä joskus 2000-luvun alussa ja velipoika laivakaraokessa matkalla Coldplayn keikalle. Nämä ovat jääneet mieleen. 

Hieno, monitahoinen kappale. 


tiistai 15. marraskuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 13. Devin Townsend – Kingdom (2001)

 

Kai Devin itsekin Kingdomista jonkin verran tykkää, koska on sen uudelleen levyttänyt Epicloudille. Tämä alkuperäinen on vaan kovin paljon parempi versio. Tässä on enemmän hiomatonta särmää.

Ostin Physicist-levyn kannen perusteella. Luulin että se on Yngwie-tyylistä kitaran niplaamista. En uskonut sen muuta olevankaan, koska esiintyjänä oli pelkkä miehen nimi.

Tuotantoa ihmeteltiin. ”Mitä tämä on?” ”Miksi laulu on miksattu noin alas?” Jotain taisi silti päässä vinksahtaa, ihan koko Alavuden remmillä.

Pahoin pelkään, ettei tällaista musiikillista ”mitä helvettiä?!?”-elämystä enää itse voi kokea. Jotain niin suuntaa muuttavaa Devin sai Physicistillä aikaan. Jonkun hetken piti kuitenkin tätäkin musiikkia pureskella, ennen kuin silloiset progeteinit hyväksyivät soittajien kovuuden.

Koko levy on hullua tykitystä, mutta tämä biisi ehkä se niistä kovin. Introsta alkaen mennään kovaa, vaikka tempo ei olekaan mikään mieletön. 

Kingdomissa on monta erinomaista yksityiskohtaa. Esimerkiksi sen raivokkaan säkeistön taustalla toimivat rummut. Kannattaa myös kuunnella 1.15 alkavan säkeistön välissä oleva pieni, mutta helvetin tärkeä isku kupuun. Tuotannollista nerokkuutta.  

Lyyrisestikin Devin on mahtava. On varmasti vedetty sun mitä mämmiä, mutta Juicen sanoin: ”Vain homot, hullut ja huumeidenkäyttäjät osaavat tehdä musiikkia, joka muistetaan.” Homo Devin ei kaiketi ole, mutta kahta viimeistä on vaikea kieltää.

Oletan, että Kingdom-nimessä viitataan löyhästi Isä Meidän -rukouksen ”thy kingdom come”-lausahdukseen, joka tarkoittaa tulkitsijasta riippuen maailmanloppua, ajanloppua, kuolemaa tai tuonpuoleista.

Physicistin aikoina D oli henkisesti aika rajoilla. Ja kaikkia sen ajan tekstejä leimaakin erittäin vahva itsensä etsiminen.

”O.K., I know I missed it.
The point I mean. I missed it.”

Siinä on sitä konkretiaa, tai tarttumapintaa, mitä jollain tavalla pitää sanoissa olla. Muuten ote lipeää.

Meininkiä on, legendaarisuuttakin on. Perhana, pitäisikö tämän olla korkeammalla? 

”Fire it up!”


maanantai 14. marraskuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 14. Kingston Wall - The Real Thing (1994)

 


Kappaleen jälkeen voisi laittaa yhtäsuuruusmerkin, jonka jälkeen lukisi bändimme rumpali, Alavus, pimeä huone, saksofoni.

Rumpaliimme kun tutustuin, niin väkisin tutustuin myös Kingston Walliin. Muistaakseni kitaristimme oli joskus näitä kirjastosta lainannut, mutta ei se siinä vaiheessa vielä lähtenyt. Sienet tulivat kuuntelukuvioihin vasta myöhemmin.

Kappale alkaa hennolla itämaa-introlla. Fade in toimii harvoin, mutta kyllä se tässä makaa ihan omalla alustallaan. Soittotaito kyseisessä bändissä oli huikea, ellei jopa aikansa parasta. Kuoppishan soittelee edelleen. 

Kitarariffi, jolla kappale syntikkahuminan jälkeen alkaa on erittäin tehokkaasti päähän jäävä. Kappaleessa on muutenkin soundillisesti onnistuttu ottamaan synteesiäänistä tarpeellinen irti. Voi olla, että osa äänimaailmasta on kitaraefektiä, mutta perustavanlaatuista sieni-phaseria sieltä löytyy.

Sävellyksenä tämä on teos. Päätösraita teemalevylle ja legendan mukaan Wallin joutsenlaulu. Aluksi en voinut sietää kappaleen niin kutsuttua kertosäettä. Se rikkoi kappaleen flown. Mutta nykyään se on niin, että sitä ja saksofonisooloa nimenomaan odottaa. Kun kertosäe pitkien soolojen jälkeen taas lähtee, on pankki räjäytetty ja rahat viety.

Sanoitus on parisuhdeteeman pohjalle vietyä maailmankaikkeuden ja luonnon analyysia. Tai niin minä sen näen. Levyn booklet sisältää sellaisia monimerkityksillisiä kielikuvia, että onko kaikilla edes tarkoitus olla muuta kuin hämäämässä. Itsemurhaviestiä tästä pitää kyllä ihan tosissaan etsiä.

Tunnelmaa on. En osaa sitä kuvailla, mutta testatkaa: pimeä huone, volat kovalle, lattialle makaamaan. Löytää tiensä aivoihin, sen lupaan.

Legendaarisia biisejä on paljon. Tämä on pelkän legendaarisuuden kärkipäässä.



perjantai 11. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 15. Helloween - Push (1998)

 


Lukion laskettelureissu tehtiin ison maailman malliin Lapuan Simpsiölle. Kaverilla oli tämä levy mukana ja sepä jostain syystä laitettiin soimaan koko bussilliselle. Musiikki jäi päähän. Seuraavan kerran sain kosketuksen bändiin armeijassa, kun kurssikaverini lainasi tämän(kin) levyn ajankuluksi varuskuntasairaalassa makaavalle potilaalle. Ja hyvin se aika kuunnellessa kuluikin.

Kappale käynnistyy täydellisenä vastakohtana albumin introlla. Alun pysäytettyjä pelliniskuja olen monesti ääneenkin ihaillut.

Kitarasooloihin on miksaus onnistunut niin mainiosti, että sävelkään ei jää kuulematta. Roland Grapow ja Michael Weikath olivat soolokitarakaksikkona parhaimmillaan maailman parhaita. Uli Kuschin nostan suoraviivaisena metallirumpalina aika korkealle. Laulaja Andi Deris on mielestäni aina ollut parempi kuin Michael Kiske. Deriksellä on enemmän munaa.

Vaikea sanoa olisiko tämä itselleni niin kova juttu, jos olisin Helloween-kauteni alkanut jo Kisken aikana.

Tämä kannattaa kuunnella musiikkina tai metallina, ei power metallina.


torstai 10. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 16. Devin Townsend - Earth Day (2001)

 


Earth Day oli ilmestymisvuoden tapaus monessakin mediassa. Se mainittiin useamman kriitikon toimesta vuoden metallibiisinä. Minulle se on useammankin vuoden metallibiisi, ellei jopa biisi. Mieletön joka tapauksessa.

Yksi niistä musiikillisista heräämisistä tapahtui tämän biisin myötä. ”Ai näinkin voi tehdä?”

”So just shut your face and take a seat, Because after all, you’re just talking meat…”


keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Toomion TOP200-biisit: 17. Toto - Africa (1982)

 


Tällä on erityinen paikka joensuulaisen yleisurheiluväen sydämissä. Tämä nimittäin avaa kaikki Joensuun Katajan yleisurheilukisat. 

Kappaleena se on tärkeä, mutta se ei kuitenkaan yllä niin koskettaviin sfääreihin, että nousisi ylemmäs. Ainakaan usein. 

Biisin sävelsi laulaja-kosketinsoittaja David Paich uudella CS-80-syntikallaan. Sanat kertovat ihmisen rakkaudesta jotain paikkaa, tässä Afrikkaa, kohtaan. Rumpali Jeff Porcaro oli kuitenkin sitä mieltä, että kappale on korni, jos siinä ei jotenkin painoteta nimenomaan valkoisen miehen roolia ja sitä, kuinka voi tuntea kaipuuta johonkin esim. televisiossa näkemäänsä. 

Vaikka Steve Lukather ja basisti Mike Porcaron eivät tästä pitäneetkään, niin minä pidän. Erittäin ehjä kappale. 


tiistai 8. marraskuuta 2022

Toomion Top200-biisit: 18. Lana Del Rey - Venice Bitch (2018)

 


Tämä artisti ei ole muuten itselleni lähtenyt, mutta tässä kappaleessa on jotain mullistavaa. Nainenhan on äänensä ansiosta ollut jonkinlainen seksisymboli, eikä hän rumakaan liene, mutta tässä kappaleessa ei ole siitä kyse. Tai tavallaan on, mutta soundimaailma se tässä puhuttelee.

Väliosan soolottelusta tulee alkuaikojen Frusciante mieleen. Eikä se ole paha. En olisi tätä uskonut, jos olisi 10 vuotta sitten pitänyt sanoa. Oli aikoinaan myös rohkeaa julkaista tämä lähes 10 minuutin sinkku. Parasta kappaleessa on silti sen epäkesko liidivaihe siellä, missä moni pop-biisi jo loppuu.

En kuuntele tätä usein, mutta joku tässä vaikuttaa niin, että melkein on kyynel silmässä.